Klapa Benedictus osvaja naklonost publike

Na kulturnoj i duhovnoj sceni u Ljubuškom, već neko vrijeme pojavljuje se muška klapa Benedictus. Svojim pjevanjem prati i uveličava različite priredbe i skupove, koji se organiziraju u povodu općinskih slavlja, kulturnih događanja, vjerskih okupljanja… Njihovi “a cappella” nastupi izvanredno su primljeni kod publike, koja im svaki put pokaže naklonost i zahvalnost za njihovu glazbenu izvedbu, iz koje se iscrtava trud i iskrena težnja da bude što uspješnija i na visokoj razini.

Postoje tri godine, prvi nastup imali su na Humcu 2016. godine na večernjoj misi, u sklopu proslave svetkovine sv. Ante. Klapu čine: prvi tenor Branimir Ćorić, drugi tenori Alojz Franić, Jure Rupčić i Mladen Nižić, drugi tenor i bariton Zoran Primorac, bariton Dragan Ivanković, te basovi Jure Dedić i Zdenko Vištica, voditelj klape, a ovih dana priključio im se deveti član, bariton Nikola Sabljić. Nažalost, prije dva mjeseca oprostili su se od Josipa Čavare, koji je preminuo.

– Benedictus je izrastao izravno iz muškog dijela velikog župnog zbora sv. Ante na Humcu, a članovi klape i sada pjevaju u zboru. Misna slavlja u različitim prigodama, su naši glavni nastupi, međutim, nastupamo i u svjetovnim programima i prilikama, kao što je proslava Dana općine, predstavljanje knjiga, otvaranje izložaba i drugim priredbama i prigodnim okupljanjima, te na ispraćaju pokojnika. Vježbanje i probe imamo otprilike jednom tjedno. Naziv klape Benedictus na hrvatskom znači blagoslovljen, a nastao je na tragu toga što članovi u župnome zboru pjevaju duhovne pjesme i više godina vježbaju i nastupaju – objašnjava Jure Rupčić.

Vježbaju u jednoj prostoriji u Franjevačkom samostanu na Humcu, u kojoj vježba i župni zbor. Imaju za cilj povećati satnicu vježbanja i proširiti repertoar. Trenutačno uvježbavaju važne sastavnice liturgijske glazbe, četiri nepromjenjiva pjevana dijela mise: Gospodine, smiluj se, Slava, Svet i Jaganjče Božji. Potrudit će se to uvježbati u sljedećih mjesec dana, tako da bi prvi put pjevali na večernjoj misi na blagdan sv. Ante, 13. lipnja. Sa zadovoljstvom ističu da su ih prepoznali ljudi iz vlasti – županijske i općinske. Županijsko Ministarstvo financija, uz potporu ministra Tonija Kraljevića, im je financiralo izradu izvornih klapskih odora, koje su sašivene u Splitu kod gospođe kod koje se šiju većina odora dalmatinskih klapa, a imaju obećanje i od ogradonačelnika Nevenka Barbarića da će ih potpomoći.

 
index Instagram400x230 youtube