Jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog očarao posušku publiku

Na platou Trga hrvatskih branitelja u Posušju u srijedu je u sklopu manifestacije Posuško lito, održan koncert Jazz night.

U goste nam je došao jazz kvartet Birdland iz Ljubuškog, inače sastav koji djeluje u sklopu HKD-a Napredak podružnice Ljubuški, a za samu organizaciju koncerta zaslužna je posuška podružnica Napretka.

Kroz nešto malo više od sat vremena svirke, glazbenici iz Ljubuškog zaista su stvorili pravu filmsku atmosferu, a dokaz da je bilo sjajno je i molba publike da nam gosti odsviraju još par pjesama.

Inače, jazz kvartet Birdland neformalno su se okupili i počeli svirati za vrijeme pandemije koronavirusa u ljeto 2020. u prostorijama Glazbene škole u Ljubuškom. Radi se o četvero radnih kolega, prijatelja i ljubitelja jazza, a to su redom: Ivana Zrimšek Šaravanja (vokal i flauta), zatim Josip Bošnjak (klavir i klavijatura). Dio ovog kvarteta je i Marko Jakovljević (bass i kontrabass), te Mario Brkić (bubnjevi), a na ovom koncertu u Posušju pridružio im se i kolega Damir Škutor na gitari.

Kako je kazala Ivana Zrimšek Šaravanja, članica jazz kvarteta, u samim počecima, na prvim koncertima bendova nastupali su kao profesori, čisto radi podrške i primjera, ali i radi popunjavanja programa, a onda je odjednom sve preraslo u nešto veliko. „Iz toga se rodila ideja za pokretanjem jazz radionica za učenike Glazbene škole u Ljubuškom. Iz tog je nastao Jazz festival u Ljubuškom, na čijem smo prvom izdanju također nastupili nas četvero, simbolično kao organizatori, ali opet i praktično radi smanjenja troškova i lakše organizacije. Bili smo tada predgrupa Marku Tolji i makarskom Big Bandu. Doslovce smo prije izlaska na binu smišljali naziv kvarteta“, kazala je Ivana. „Osjećamo se jako ugodno pod okriljem Napretka, čast nam je biti dijelom jedne iznimne institucije s jako kvalitetnom i dugom tradicijom”, dodala je.

Zrimšek Šaravanja je zahvalila i inicijatoru koncerta prof.Ljubi Begiću, predsjedniku posuške podružnice Napretka, načelniku općine Posušje Anti Begiću na podršci, kao i organizatorima Posuškog lita.

Prof.Ljubo Begić istaknuo je ovom prilikom kako je ovim koncertom „posijana klica“ jazz glazbe u Posušju. „Ovo je ekipa vrhunskih glazbenika i izuzetno mi je drago i čast mi je da sam surađivao s njima i da smo ih uspjeli dovesti u Posušje.Nadam se da će se nekad u budućnosti održavati i neke jazz radionice u Posušju, a oni će nam sigurno u tome pomoći.“

Dakle, još jedna sjajna glazbena večer u sklopu „Lita“ je iz nas, nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih, piše Facebook stranica Posuško litp koja donosi i fotografije.

 
index Instagram400x230 youtube