"Hrvatska glazba je zakazala i ne nudi nikakvu alternativu, Let 3 je savršen za ovakav Eurosong, a pjevači s Dore su totalni anonimusi"

- U kontekstu Eurosonga, LET 3 su bili savršeni, i po pjesmi i scenskom nastupu, vidimo da su svi u prvom šoku, reakcije su sjajne, svi ponavljaju “Mama kupila traktora” - kaže Goran Topolovac, naš glazbenik i autor skladbe “Mižerja” koja nas je prije 10 godina zastupala na Eurosongu u Švedskoj.

Cilj je ispunjen, dobili su pozornost,ne samo naše već i strane javnosti, kaže Topolovac.

U ponudi onog što se čulo, njemu je osobno Harmonija Disonance bila najbolja, ali su imali dosta loš nastup, pa Topolovac kaže da mu je LET 3 bio drugi favorit.

– S njima smo malo drugačiji, malo luđi, svih ovih godina ispadamo, pa nemamo što za izgubiti - pragmatičan je.

- Let 3 je dobar izbor, jer Eurosong više odavno nije ono na što smo navikli. Prošlo je vrijeme “Svete ljubavi”, “Neka mi ne svane” i slično, da one prođu danas je nemoguće, bila bi to komedija s obzirom kakva je glazba danas. Mislim da je ovo što šaljemo odlično u trenutku, i mislim da će oni biti ili pri vrhu ili zadnji, neće biti sredine.

Dora nikad neće biti Splitski festival

Kaže da prati reakcije stranaca koji ostanu bez teksta, ne znaju što se događa kad pjesma počne, a onda ponavljaju “Mama kupila traktora”.

- Od Dore svi očekuju da bude splitski ili zagrebački festival, ali to nikad neće biti tako, to je drugi koncept, za Eurosong. S druge strane, pjevači koje vidimo na Dori su totalni anonimusi, mislim da je to najveći problem. Sad smo ih vidjeli i mislim da više nećemo čuti za njih. Prije smo od 25 pjesama imali 22 poznata pjevača, a 3 nepoznata, danas je situacija drugačija. Zamislite danas Petra Grašu na Dori, možda bi pobjedio, ali njegova pjesma na Eurosongu ne bi ništa postigla niti bi bila zanimljiva.

Kad je maknut orkestar iz Eurosonga, krenulo je skakanje po pozornici

- Mislim da je po “zlu” u Eurosongu krenulo kad je s festivala krajem 90-tih, točnije 1999.godine maknut orkestar i kad su uvedene matrice. Dotad su to bile “pitome” pjesme koje su se slušale i kasnije, a onda su matrice dovele te nove stvari, opcije za “cirkuse”. Ovaj dio kod “Mame ŠČ” orkestar ne može na početku odsvirati. Tada su se uključile sve te opcije “za cirkus” plus uključenje istočnih zemalja koje su se početkom 2000-tih uključile u Euroviziju, a one su počele s tim receptom kao što sad ima LET 3, skakanje po pozornici i slično.

Od ostalih pjesama za Eurosong, Topolovac kaže da je dosad čuo Norvežane, liče mu malo na našu “Tower of Babylon” i Lorenu, a čuo je pobjednika San Rema što je po njemu tipična talijanska pjesma, prenosi Radio Mrežnica.

Aco Pejović i puna Arena: Hrvatska glazba ne nudi alternativu i zato oni pronalaze put

No, Topolovac kaže da je žalosno što hrvatska glazba našim mladima ne nudi nikakvu alternativu i tu je ona druga glazba, ” s istoka” pronašla svoj put do njih, do njihove zabave. Dok je trajala “Dora”, zagrebačka Arena bila je krcata onih koji su bili na koncertu Ace Pejovića.

- Ja stvarno ne znam tko je Aco Pejović, znam rad Joksimovića ili Marije Šerifović. Nažalost, mladi to slušaju, no nažalost ni hrvatska glazba ne nudi nikakvu alternativu. Pogledajte sad s ove Dore, koju bi se pjesmu moglo uzeti da će privući mlade i da će to slušati i puštati? Ne postoji. Naša glazba je zakazala i onda ova druga je pronašla put do naših mladi, pa ih i zavede i zabavi i opusti i svašta nešto - zaključuje Topolovac.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 13 Veljača 2023 11:46
 
index Instagram400x230 youtube