Željko Mandarić i Matija Šaravanja u programu RLJ [audio]

Nije se lako popeti na binu i odsvirati skladbu pred žirijem koji ocjenjuje svaki tvoj potez,

a upravo o tome u programu Radija Ljubuški pričali su nam Matija Šaravanja, učenik Glazbene škole Ljubuški i njegov učitelj Željko Mandarić, približili su nam svijet učenja sviranja, koliko to sve odricanja nosi, kako se nositi s tremom prilikom nastupa…

Povod razgovora bio je Matijin nedavni uspjeh na Međunarodnom 25. natjecanju mladih glazbenika „Daleki Akordi“ u Splitu i Kaštelima, gdje je Matija osvojio prvu nagradu na gitari.

Kako pojašnjava učitelj Željko Mandarić, veliki je uspjeh i samo otići na ovo natjecanje.

„Propozicije natjecanja su dosta teške i mora se dobro pripremiti. Tu bude dosta jakih mladih gitarista jer se ne može bilo tko prijaviti, iz razloga što ne može svatko navježbati te propozicije. Zadate kompozicije nisu lagane, a tu je i minutaža. Okvirno, minutaža za dijete koje je u četvrtom razredu osnovne glazbene škole iznosi 15-tak minuta. Petnaestak minuta sviranja nije jednostavno pripremiti, a ni odsvirati „u komadu“ pred ljudima i to zahtjeva svakom djetetu dva do tri sata dnevnog vježbanja. Oni koji su to radili tri-četiri godine, oni se mogu doći tu natjecati…“, istaknuo je Mandarić.

Sve ovo čini Matijin uspjeh još većim, a on sam nam objašnjava kako s natjecanja nosi vrlo pozitivne dojmove.

„Dojmovi s natjecanja su mi vrlo pozitivni. Kada sam došao, shvatio sam da je najbitnije da vas nije strah i da imate morate imati mnogo samopouzdanja“, ističe Matija i opisuje kako je u trenutku, kada se popeo na binu, uspio skloniti sve druge misli u stranu i samo se fokusirati na glazbu.

Izveo je Fumićev Nocturno, Midarrininu Fantasiu br. 10, Sorovu Etidu, op. 35 br. 7, Fumićev Preludij br. 5 te Rakov Voronez, a žiri u sastavu Marko Feri, Aysegul Koca i Mislav Režić dao mu je za njegov nastup visoku ocjenu 56,33 i osvojio je prvu nagradu.

„Matija se jako popravio u zadnje dvije godine. Niti ja ne vježbam toliko nekad i moram ga pohvaliti koliko je napredovao u zadnje dvije godine“, ističe njegov učitelj Željko Mandarić, kojeg smo priupitali i kakvo je stanje u Glazbenoj školi Ljubuški što se tiče učenja gitare.

„Na gitari se uvijek žele djeca upisati. Imamo tu sreću da uvijek primimo maksimalan broj djece koliko možemo. Tu sam jako zadovoljan. Što se tiče vježbanja, kod mnogih to brzo splasne nakon što djeca shvate da to nije samo pjesma i veselje, nego da je to mukotrpni rad“, govori nam Mandarić.

Za uspjeh potrebno je uložiti znatan trud, sate i sate vježbanja, a osim učenja sviranja, učitelji rade s djecom i na metodama nošenja s tremom.

„Nije isti osjećaj izaći na binu i svirati kao kada se svira to doma i nakon 15-tog pokušaja sve ispada kako treba. Kada se izađe na binu i kad dođe taj psihološki pritisak, tu bude problema, ne samo djeci nego i svakome. Čak, čovjek što je stariji, trema je sve veća. Jednako i ja kada se pripremam za nastup, uvijek imamo nekoliko manjih nastupa prije toga, da bih se mogao nositi sa tom tremom koju imam na bini. Tako su se i oni pripremali. Nastupali smo zadnja dva mjeseca gdje god smo stigli kako bi mogli taj maksimum dati pred publikom…“, kažeMandarić.

Poslušajte razgovor s Matijom Šaravanjom i Željkom Mandarićem.

 
index Instagram400x230 youtube