Napretkov Jazz kvartet Birdland oduševio tuzlansku publiku

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavna podružnica Tuzla sinoć je u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli upriličen prekrasan koncert za sve ljubitelje jazz glazbe. 
 
U trećoj večeri manifestacije Napretkovih dana u Tuzli, domaćini su odlučili ugostiti prijatelje iz Napretkove podružnice u Ljubuškom, u tuzlanskoj kući Ismeta Mujezinovića, inače Napretkovog stipendiste. Publika je uživala uz jazz kvartet Birdland u sastavu Ivane Šaravanje vokalistice, Josipa Bošnjaka (klavijaturiste), Marka Jakovljevića (kontrabas i bas gitara) i Maria Brkića (bubnjevi).
 
Na početku večeri okupljenu publiku pozdravio je Ivica Kovačević, predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli. Uz čestitke Ljubušacima na osnivanju jazz kvarteta, dodao je: “Nekada čak ni mi Napretkovci nismo svjesni veličine Društva čiji smo članovi i u čijem radu sudjelujemo. Napredak radi mnogo i ljudi širom Bosne i Hercegovine bi trebali vidjeti barem dio onoga što vrijedni Napretkovi članovi rade, svatko u svojoj sredini. Zbog svega toga, rodila se ideja da svaku novu kalendarsku godinu započnemo sa nekoliko događanja iz različitih Napretkovih podružnica, a koja su obilježila godinu iza nas.”
 
Kako je kazala Ivana Šaravanja, članica jazz kvarteta u samim počecima, na prvim koncertima bendova nastupali su kao profesori, čisto radi podrške i primjera, ali i radi popunjavanja programa, a onda je odjednom sve preraslo u nešto veliko.
 
„Iz toga se rodila ideja za pokretanjem jazz radionica za učenike Glazbene škole u Ljubuškom. Iz tog je nastao Jazz festival u Ljubuškom, na čijem smo prvom izdanju također nastupili nas četvero, simbolično kao organizatori, ali opet i praktično radi smanjenja troškova i lakše organizacije. Bili smo tada predgrupa Marku Tolji i makarskom Big Bandu. Doslovce smo prije izlaska na binu smišljali naziv kvarteta. To je bilo u ljeto 2019.e, a ubrzo nakon toga nas je zadesila korona i sve je stalo“, dodaje Ivana.
 
Uvjerenja su da kada bi se ljudima češće ponudila prilika da čuju, ne samo jazz nego i druge nekomercijalne glazbene pravce, da bi zavoljeli i otkrili neki novi glazbeni svijet.
 
„Napravili smo pravu odluku. Nadamo se da je zadovoljstvo  obostrano i da će se naš odnos i suradnja razvijati. Osjećamo se jako ugodno pod okriljem Napretka, čast nam je biti dijelom jedne iznimne institucije s jako kvalitetnom  i dugom tradicijom”, dodaje za kraj.
 
Uz mnoštvo poznatih nota i čašicu razgovora, publika je s oduševljenjem ispratila koncert.
 
Predsjednik Kovačević je na kraju zahvalio gradonačelniku Grada Ljubuškog g. Vedranu Markotiću na pokroviteljstvu, zaposlenicima Centra za kulturu na čelu s direktorom Edinom Jahićem i svim prijateljima Napretka na pomoći i susretljivosti u realizaciji ove večeri.
 
Napretkovi dani se nastavljaju, već u utorak (8. veljače) i srijedu (9. veljače). Očekuju nas još jedna izložba slika, ovaj put s Posavskog umjetničkog likovnog simpozija u Umjetničkoj galeriji Kristiana Krekovića i koncert Zagrebačkog salonskog kvarteta u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.
Poslijednja izmjena danaNedjelja, 06 Veljača 2022 21:12
 
index Instagram400x230 youtube