Pjesma koja je svijetu otvorila oči – “Stop the war in Croatia”

Na današnji dan, 12. kolovoza 1991. godine, na HTV-u je premijerno emitirana pjesma Tomislava Ivčića “Stop the war in Croatia”.

Nakon što je spot pjesme premijerno pušten na HTV-u, ubrzo je emitiran na svim poznatijim svjetskim TV postajama poput BBC-a i CNN-a. Uz pjesmu Ivčić je razvio i humanitarni projekt za pomoć napadnutoj domovini Hrvatskoj pod istim naslovom. Ubrzo su uslijedile slične akcije hrvatskih umjetnika i sportaša pa je poruka: “Zaustavite rat!“ postala neizbježan pratilac svih Hrvata u svijetu. Zahvaljujući njima međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska u ratu brani, u nastojanjima da stekne slobodu, što je kasnije dovelo i do njezinog međunarodnog priznanja.

Pjesma je zapravo nastala vrlo jednostavno. Dok su se mnogi koji su kasnije pisali pjesme kupali po moru, ja sam u Zagrebu živio pun briga, pun šokova, bez ikakve volje za radošću i smatrao sam da mi je dužnost, meni kao umjetniku nešto stvoriti.

Tomislav Ivčić o tome kako je nastala pjesma “Stop the war in Croatia”

Životni put Tomislav Ivčić započeo je u Zadru, gradu koji mu je cijeloga života bio vječna inspiracija i nadahnuće. Nakon školovanja u rodnom gradu i amaterskog bavljenja glazbom, preselio se u Zagreb gdje započinje profesionalnu karijeru. Bio je među studentima koji su se 1971. priključili „Hrvatskom proljeću“ zbog čega je kasnije više puta odbijan na mnogim festivalima. Ipak, ubrzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja bivše države. Njegove brojne uspješnice, uglavnom inspirirane dalmatinskim folklorom, i danas se često izvode na radio postajama.

Godine 1988. izdao je prvu ploču s pjesmama religioznog sadržaja na našem tržištu, znakovitog naziva Međugorje u pjesmi. Vrhunac karijere doživio je dolaskom demokratskih promjena u koje se aktivno uključio kao član Hrvatske demokratske zajednice. Pisao je skladao i pjevao pjesme domoljubne tematike koje 1991. godine i objavio na albumu Stop the war in Croatia. Na njemu se našla istoimena pjesma kojom je potresao svjetsku javnost, poslavši joj iz napadnute Hrvatske poruku mira i ljubavi. Tomislav Ivčić poginuo je u ožujku 1993. godine u prometnoj nesreći.

 
index Instagram400x230 youtube