Brojni uglednici na premijeri Sedlarovog filma ‘Hrvatske sportske legende – 120 godina hrvatskog sporta’

Kao što je bilo i najavljeno u TV Bujici u u prepunoj kino dvorani CineStar Branimir Centra u Zagrebu, održana je premijera filma ”Hrvatske sportske legende – 120 godina hrvatskog sporta.”

Redatelj filma je Jakov Sedlar, dok je scenarist Nino Škrabe, a producent Anton Kikaš. Kako smo već pisali tekst književnika Nine Škrabe interpretira legendarni komentator Mićo Dušanović, bivši novinar i komentator HRT-a, kojeg ponajviše pamtimo s prijenosa vaterpolskih utakmica hrvatske reprezentacije, ali i s prijenosa teniskih mečeva, poglavito sjajnih mečeva u Wimbledonu Gorana Ivaniševića te Ive Majoli u Roland Garrosu. Naime, Iva je jedina Hrvatica koja je osvojila drugi grand slam sezone, dogodilo se to 1997. godine. U finalu je Majoli svladala Švicarku Martinu Hingis.

No, vratimo se sjajnom Sedlarovom filmu, riječ je o svojevrsnom presjeku najvećih trenutaka hrvatskoga sporta, a bilo ih je jako puno od osamostaljenja pa do povratka Vatrenih sa nezaboravnog Svjetskog prvenstva u Rusiji prošlog ljeta, tada je Hrvatska osvojila srebro, a doček je bio veličanstven, preko pola milijuna Hrvata samo na ulicama Zagreba dočekalo je sportske heroje nacije. Film je zapravo i podsjetnik na više od stoljeća sporta u Hrvata, od Olimpijskih igara u Parizu 1900. do dočeka Vatrenih i osvajanja teniskog Davis Cupa prošle godine, kada je Hrvatska u finalu, predvođena Marinom Čilićem, svladala Francusku.

Posebno je u filmu, kao izrazito pozitivna, istaknuta uloga prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja hrvatske države dr. Franje Tuđmana kao velikog ljubitelja sporta te naravno uloga hrvatskih sportaša u Domovinskom ratu, i također hrvatske sportska dijaspore

U samom filmu govore hrvatske istinske sportske legende Luka Modrić, Mario Mandžukić, Goran Ivanišević, Zlatko Dalić, Ćiro Blažević, Sandra Perković, Ivano Balić, Davor Šuker... Na premijeru filma došli su brojni uglednici, kao što su, primjerice Dubravko Šimenc, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, košarkaški trener Željko Pavličević, Sandra Perković….

U emotivnom govoru producent filma Anton Kikaš je, između ostaloga, rekao kako je Hrvatska samo jedna, jedina i zlata vrijedna.

​Nakon premijere u Zagrebu slijedi, kako smo već pisali, premijera u Osijeku u kinu Urania, nakon toga prikazivanje filma cijelom svijetu od Europe, Amerike i Kanade do Australije. Očekuje se da će spektakularni Sedlarov film vrlo brzo postati veliki hit koji na najbolji način valorizira hrvatski sport u posljednjih 120 godina čudesnih godina hrvatskoga sporta.

 
index Instagram400x230 youtube