HRVATI REKLI ‘DOSTA JE!’ Sami financiraju snimanje mega-filmčine o Domovinskom ratu

Scenarist i redatelj Stipe Majić Pipe tvorac je velike filmske uspješnice “Glavu dole, ruke na leđa”.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji prikazuje zbivanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na pad grada, predaju te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore u kojima proživljavaju pakao.

Iako je ovaj dokumentarac bio iznimno gledan, a prikazan je i na HRT-u, zbog kroničnog nedostatka dobrog igranog filma sa temom Domovinskog rata, rodila se ideja da se “Glavu dole, ruke na leđa” uz financijsku pomoć Ministarstva kulture snimi kao visokobudžetni, kvalitetan, cjelovečernji igrani film. Na žalost, zbog ovih i onih zamjerki – Ministarstvo kulture odbilo je financirati ovu ideju.

“Neće nam biti teško prikupiti 5 milijuna kuna”

Vukovarski branitelj i bivši zatočenik srpskih logora Predrag Mišić koji se u u ovom dokumentarcu pojavljuje kao jedan od protagonista, ne miri se sa činjenicom da da Hrvatska i nakon 30 godina čeka na svoj ratni, filmski spektakl. To što je scenarij odbijen od Ministarstva kulture, smatra, ne bi trebala biti prepreka:

“U dogovoru s gospodinom Stipom Majićem koji je sve svoje resurse uložio za dokumentarni film, odlučili smo situaciju ne prepustiti slučaju i krenuti u ovaj projekt čiju smo vrijednost procijenili na oko 5 milijuna kuna. U početku nisam bio siguran u svoju ideju, jer se kao osoba koja se pojavljuje u dokumentarnom filmu, nisam smatrao dovoljno objektivnim. Stoga sam preko društvene mreže pitao svoje pratitelje, smatraju li da ‘Glavu dole, ruke na leđa’ ima dovoljnu vrijednost za prikupljane financijskih sredstava. Reakcija je bila fantastična, a osobito naših ljudi iz dijaspore koji su spremni pomoći”, kaže Mišić koji uopće ne sumnja da će se novac prikupiti, pa to niti ne smatra naročitim problemom.

Ono što želi postići jest realan prikaz logoraških muka uz zaobilaženje nasilja i krvi, sa naglaskom na ljudskoj tragediji sa kojom bi se mogli poistovjetiti i oni koji to nisu prošli:

Vrijeme je za igrani spektakl na temu Domovinskog rata

“Da se razumijemo, ja ne dolazim iz filmskog svijeta. Nisam glumac, redatelj a niti scenarist. Međutim, primjećujem nedostatak kvalitete i vjerodostojnosti u dosadašnjim pokušajima snimanja filmova o Domovinskom ratu. Bilo bi lijepo da konačno jednim našim domaćim filmom ‘probijemo granicu’ kako bi svijetu pokazali, ne samo našu tešku povijest i ono što smo prošli, nego da to znamo i pretočiti u film”.

Mišić ne otkriva puno, jer je sve još u povojima, no kaže kako će na filmu biti angažiran dramaturg koji je na dobrom glasu, a razmišlja i o suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti s koje bi angažirali mlade glumce.

“Bila bi to prilika i za naše mlade glumačke talente. Na ovaj način bi ‘probili led’ u svijetu filma, a i mi bi njihovim angažmanom dobili na kvaliteti. Osim toga, otvoreni smo za sve sugestije i savjete filmskih znalaca i stručnjaka”, kaže za kraj Predrag Mišić, čovjek koji je pokrenuo inicijativu samostalnog snimanja velikog igranog filma, vrijednog pet milijuna kuna.

 

 
index Instagram400x230 youtube