Pogledajte film Čuvari rijeka [video]

U nedjelju navečer na BHRT-u prikazan je film 'Čuvari rijeka' koji govori o gradnji mini-hidroelektrana na rijekama u Bosni i Hercegovini.

Osim prirodnih ljepota kojima prijete teški strojevi i nečija želja za zaradom, u filmu se mogu vidjeti teška stradanja prirode i rijeke koje su zauvijek uništene.

O ovome problemu govore aktivisti i stručnjaci, a ističe se i kako je besmisleno to što se građanima od pristojbi uzima novac za proizvodnju električne energije obnovljivim izvorima dok istodobno BiH izvozi skoro 25 posto struje.

Autori filma ističu kako je dokazano da su hidroelektrane zastarjela tehnologija i da uzrokuju ogromne posljedice na prirodu, ekonomiju i lokalne zajednice. Zato je u mnogim zemljama prisutan trend njihovog uklanjanja.

Filmska ekipa obišla je 20 rijeka u Bosni i Hercegovini i razgovarala sa ljudima koje ih brane od štetnih projekata. Film je režirao Pero Pavlović, a u snimanju je sudjelovala ekipa Centra za životnu sredinu, kao i brojni čuvari rijeka Bosne i Hercegovine.

 
index Instagram400x230 youtube