Svečano otvorenje izložbe akademskog umjetnika Mire Vuce u Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru

U Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u četvrtak, 10. listopada u 19 sati bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe „Kad kipar slika / When a Sculptor Paints“ akademskog umjetnika Mire Vuce.

Izložba donosi nikad predstavljena slikarska ostvarenja Mire Vuce, kao i izbor njegovih skulptura od 1972. do 2002. godine. 

U predgovoru za katalog izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi zapisuje: „Izbor slika obuhvaćen izložbom u mostarskom Muzeju moderne umjetnosti, do sada je najreprezentativniji prikaz slikarskog opusa Mire Vuce. Riječ je o segmentu Vucinog stvaralaštva koji je, iako mu je od početka svoje umjetničke aktivnosti kontinuirano posvećen, ostao zatvoren među zidovima atelijera, u sjeni njegove snažne kiparske geste. Stoga je izložba, u skladu s programskim ambicijama dostojnim poslanja muzejske institucije, zamišljena sa ciljem proširivanja uobičajene percepcije rada i uspjeha ovog afirmiranog umjetnika i pedagoga, koja automatizmom uključuje svega dva repera: njegovu skulpturu i grupu Biafra. Skulpturu, jer je nadasve u toj likovnoj disciplini Miro Vuco izgradio svoju profesionalnu umjetničku poziciju, a skulpturom koncipiranom i postavljenom u javnom prostoru na najširoj razini percepcije odredio vlastiti, prepoznatljiv estetski kôd. Grupu Biafra pak, jer se njegovi stvaralački počeci i istupi u kulturni život vezuju uz taj likovni fenomen u važnoj ulozi jednog od osnivača grupe i suautora njezinih specifičnih sadržajnih i formalnih okvira, budući da su članovi grupe, iako bliski po likovnom senzibilitetu i svjetonazoru, razvijajući osobne poetike gradili i složenu predodžbu o njezinim programskim odrednicama. Stoga izložba slika uključivanjem stvaralačke dionice koju je sam umjetnik čuvao kao prostor apsolutne stvaralačke slobode neopterećen vanjskim očekivanjima, postavlja važan zadatak zaokruživanja javne i stručne percepcije, te afirmaciju cjelokupnosti njegove umjetničke osobnosti.“
 
Miro Vuco hrvatski je kipar rođen 1941. godine u Vojniću pokraj Sinja. Diplomirao je 1969. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je profesor od 1986. godine. Bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića. Jedan je od osnivača skupine Biafra, u okviru koje je produbljivao ekspresionističku poetiku Valerija Michielija. Oblikuje provokativnu i polemičnu figurativnu skulpturu, koja je nastala u težnji za prekoračenjem tradicionalnih estetskih normi. U ciklusu Slikarije slikovito je spajao grafičke i slikarske elemente, a nakon 1980. godine radio je reljefe u poliesteru u duhu figurativnoga informela. Socijalno-provokativan kontekst što ga je započeo u ciklusu terakota Lijeve postole i ino (1987.) proteže se do skulptura potonjem razdoblju (Tri koraka, 1998.). Autor je javnih spomenika Tin Ujević u Zagrebu (1991.) i Ante Starčević u Osijeku (2006.).
 
Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca 2024. godine. Radno vrijeme Muzeja moderne umjetnosti za posjetitelje je od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 sati.
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 09 Listopad 2024 18:05
 
index Instagram400x230 youtube