Otvorenje izložbe „Autići | Carlings, 2012. – 2022.“

Sveučilište u Mostaru poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe akademskoga umjetnika Josipa Ivanovića „Autići | Carlings, 2012. – 2022.“ koje će se održati u petak, 30. rujna 2022. godine u 12 sati u Sveučilišnoj galeriji u Sveučilišnome kampusu Rodoč.

Izložba je nastala u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Umjetnik Josip Ivanović mostarskoj publici predstavlja se djelima nastalim u razdoblju od 2012. do 2022. godine. Riječ je o slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, grafikama i drvenim skulpturama autića kao i njihovim 3D-printevima.

Josip Ivanović rođen je 1961. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine, nakon čega se preselio u Dubrovnik. Tijekom karijere, koja traje više od tri desetljeća, radio je na različitim poljima i medijima, uključujući skulpturu u staklu i metalu, crteže, kolaže i grafike, slike i reljefe, kazališne scenografije i javne skulpture i spomenike. Sudionik je Domovinskoga rata, a nakon toga radio je zajedno s francuskim restauratorima i klesarima na više projekata obnove spomeničke baštine u dubrovačkoj povijesnoj jezgri. Imao je više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi u četrdesetak gradova diljem svijeta, a o njegovu životu i radu objavljeno je mnogo novinskih članaka i snimljeno nekoliko radijskih i televizijskih emisija. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika od 1988. godine i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1993. godine.

U ciklusu Autići koji je započeo 2011. godine Ivanović se bavi dinamikom urbanoga krajolika. U likovnome smislu riječ je o nizovima objekata koji evociraju osnovne forme automobila, ali kao simbola, kao označitelja radnje. Urbani krajolik promjenjiv je, kreće se od gotovo figuralnih do reduktivnih ili sasvim apstrahiziranih formi s jednakim rasponom pomaka u vibraciji, razlomljenosti bojanoga polja i metjerskih pristupa, pri čemu se kontinuitet teme ostvaruje upravo sekundarnim objektom – matricom stiliziranoga automobila – koji promatrača uvlači u autorski narativ i predstavlja homogenizirajući element čitavoga ciklusa. O ovome ciklusu do sada su pisali Milan Bešlić, Feđa Gavrilović, prof. dr. Rolf Sachsse, Anthony Haden-Guest i Andrea Batinić Ivanković.

Izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2022. godine.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 28 Rujan 2022 11:15
 
index Instagram400x230 youtube