Iz tiska izašla nova knjiga Bože Skoke

"Strateško komuniciranje država" nova je knjiga redovitog profesora Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujućeg profesora Sveučilišta u Mostaru te jednoga od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka dr. sc. Bože Skoke.

Riječ je o monumentalnom izdanju na 850 stranica posvećenom državi kao komunikacijskom subjektu međunarodnih odnosa, odnosno javnoj diplomaciji, nacionalnom brendiranju i međunarodnim odnosima s javnošću, suvremenim disciplinama koje povezuju diplomaciju i marketing, a koji sve više utječu na ugled država u međunarodnim odnosima, a time i na njihove gospodarske i političke uspjehe.

Dva dijela

Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio (autorski) posvećen je teoriji i praksi javne diplomacije, nacionalnog brendiranja i međunarodnih odnosa s javnošću, dok se drugi dio (urednički) odnosi na područja primjene i hrvatska iskustva, o kojima piše dvadesetak vodećih hrvatskih stručnjaka specijaliziranih za pojedina područja strateškog komuniciranja država.

Nakladnik knjige je Synopsis (Zagreb - Sarajevo), a sunakladnici Plejada i Edward Bernays visoka škola za komunikacijski menadžment iz Zagreba. Ovaj sveučilišni udžbenik, odnosno znanstvena monografija, na izniman način objedinjuje suvremena teorijska i praktična znanja vezana uz državu kao komunikacijski subjekt u međunarodnim odnosima, uz mnoštvo slikovitih primjera, studija slučaja i svjedočanstava ljudi koji su sudjelovali u strateškim komunikacijskim projektima za države. Neke od tema kojima se knjiga bavi su: koncept zemlje podrijetla, meka moć, nacionalni identitet i imidž, interkulturna komunikacija, javna, gospodarska i kulturna diplomacija, međunarodni odnosi s javnošću, globalni mediji, nacionalno brendiranje, nositelji strateškog komuniciranja država, potom uloga kulture, kreativne industrije, turizma, sporta, načina života, lidera i gastronomije u promociji država te razvoj hrvatske javne diplomacije...

Uz izniman dizajn i grafičko uređenje, knjiga je uistinu jedinstvena jer donosi sveobuhvatan pregled teorijskih pristupa i koncepata posvećenih ovom interdisciplinarnom području novijeg datuma te originalan vlastiti prinos autora u razumijevanju tog fenomena i kreiranju novog modela upravljanja nacionalnim identitetom i imidžom u svrhu postizanja međunarodnog ugleda.

Knjiga donosi i studije slučaja te primjere dobre prakse iz cijelog svijeta. Tako ćete moći detaljno čitati o razvoju američke javne diplomacije; o izgradnji imidža Francuske kroz kulturu; o ulozi britanskih institucija u promjeni percepcije Velike Britanije te ulozi Tonyja Blaira u stvaranju "cool" Britanije i genijalnoj kampanji GREAT… Moći ćete otkriti tajnu popularnosti skandinavskih država - Švedske, Finske, Danske i Norveške, ali i kako je Estonija promijenila imidž iz postsovjetske tranzicijske republike u uspješnu nordijsku zemlju. Detaljno je istražen i razvoj brenda Španjolske… U knjizi svoja iskustva izgradnje brenda Katara opisuje bivši ministar kulture te uspješne arapske države, a bivši šef danske javne diplomacije dijeli tajne vezane uz upravljanje kriznom komunikacijom u arapskom svijetu nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda… Knjiga donosi i detaljnu analizu pokušaja izgradnje brenda Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Partizani i nesvrstani

U drugom dijelu knjige možete pronaći priloge vodećih hrvatskih i svjetskih stručnjaka, koji pišu o primjeni strateškog komuniciranja u praksi (kao što su: sportska diplomacija, kulturna diplomacija, gastro diplomacija, uloga načina života u stvaranju nacionalnog brenda, značaj dizajna nacionalnih simbola, utjecaj lidera na imidž zemlje, obavještajno djelovanje kao krinka javne diplomacije i sl.). U drugom dijelu nalazi se i detaljna analiza razvoja javne diplomacije na području hrvatske, od doba renesanse, preko vremena Stjepana Radića koji je bio svjestan uloge stranih novinara, Drugog svjetskog rata i Titove Jugoslavije, odnosno vremena snimanja partizanskih filmova i suradnje s nesvrstanima, pa sve do stvaranja hrvatske diplomacije, uloge dijaspore u lobističkim naporima i naših dana kad je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokušala definirati suvremeni hrvatski brend. Gostujući autor u tom dijelu Skokine knjige, među ostalim, i hrvatski je ministar vanjskih i europskih poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman, koji piše o počecima hrvatske diplomacije i svojoj ulozi u lobističkim naporima za hrvatsko priznanje u Švicarskoj. Toliko iscrpnih podataka o ovoj jedinstvenoj temi na jednom mjestu uistinu je bogat dar hrvatskoj akademskoj zajednici, diplomaciji, komunikacijskim stručnjacima, ali i svima onima koje zanima ova atraktivna problematika. Sve to ovaj sveučilišni udžbenik čini cjelovitim, nezaobilaznim i jedinstvenim u razumijevanju i primjeni strateškog komuniciranja država. A valja naglasiti kako je ovo prvi udžbenik posvećen fenomenu država kao komunikatora u međunarodnim odnosima, odnosno strateškom komuniciranju država, u ovom dijelu Europe, a po pristupu i načinu prezentacije sadržaja jedinstven je i u globalnim okvirima.

Zanimljivo je kako je pogovor prvom dijelu knjige napisao profesionalni diplomat i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, a drugom akademik sa Sveučilišta u Edinburghu Igor Rudan. Recenzenti su prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Igor Vidačak, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr. sc. Doris Peručić, profesorica na području turizma na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu. Knjiga je odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu priznata kao sveučilišni udžbenik, a potporu njezinu tiskanju dala je njemačka zaklada "Hans Seidel Stiftung", koja će zajedno s Edward Bernays visokom školom biti domaćin zagrebačke promocije 15. veljače. Planirana je potom promocija i u Mostaru.

Budući da poznati britanski teoretičar brendiranja država Simon Anholt piše kako je upravljanje nacionalnim identitetom i imidžom postala primarna vještina vlada u 21. stoljeću, onda je ova knjiga uistinu jedinstvena, korisna i svima nama prijeko potrebna. Inače, Skoko je jedan od prvih stručnjaka na našim prostorima koji se znanstveno počeo baviti fenomenom nacionalnog brendiranja. U protekla dva desetljeća, uz svoju karijeru u praksi odnosa s javnošću kao partner u vodećoj hrvatskoj PR agenciji Millenium promocija i sveučilišnu karijeru na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, objavio je sedam knjiga.

 
index Instagram400x230 youtube