Napretkov zidni kalendar za 2022. godinu

Napretkov zidni kalendar za 2022. godinu izašao je iz tiska.

Tema kalendara su skulpture iz zbirke umjetnina pod nazivom „Majka“, inače u stalnom postavu Galerije Majka u sklopu franjevačkog samostana Sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom. Urednik ovogodišnjeg kao i ranijih izdanja kalendara je dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Miroslav Landeka.

U razgovoru za "Oslobođenje“ Landeka opisuje kako je došao na zamisao da glavni motiv kalendara budu skulpture posvećene Majci čiji su autori poznati kipari.

- Lani smo imali sjednicu Središnje uprave HKD Napredak u Ljubuškom i tijekom tog boravka imali smo i obilazak samostana na Humcu te posjet Muzeju i Galeriji Majka. Bio sam oduševljen viđenim i neprocjenjivim kulturnim blagom koje se ondje čuva. Kako sam za 2022. godinu kada Napredak obilježava i 120 godina od utemeljenja tek trebao odabrati temu za Napretkov kalendar, učinilo mi se višestruko dobrom idejom da odaberem 12 skulptura iz Galerije Majka i uvrstim ih na Napretkov katolički imendanski kalendar koji je na taj način dobio novu vrijednost prezentirajući kulturnu baštinu. Nažalost, Franjevački samostan na Humcu i njegovo pokretno blago još uvijek nisu uvršteni u popis nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine - kaže Landeka.

Prema njegovim riječima, Franjevački samostan na Humcu kod Ljubuškog jedan je od najvrjednijih kulturnih spomenika Hercegovine, a u samostanu se nalazi najstariji muzej u Bosni i Hercegovini koji posjeduje bogatu zbirku od preko 400 umjetničkih djela autora iz BiH i Hrvatske. Ondje se nalaze skulpture, slike, crteži i grafike s motivom Majke.

- Riječ je o izložbi koju je osmislio fra Ljudevit Rupčić na osnovu vlastite knjige istoimenog naziva Majka - otkriva Landeka. Naslovnicu kalendara i mjesec siječanj krasi fotografija skulpture „Hercegovka“ kipara Ivana Rendića. Kalendar je opremljen odličnim fotografijama radova Ivana Meštrovića „Žena u molitvi“ i „Majčina igra“, „U bijegu“, Antuna Augustinčića, „Kraljica majka Katarina Kosača“ Florijana Mićkovića, „Hercegovka i dijete“ Ilije Bule, „Majčin oprez“ i „Majčina briga“ Juraja Škarpe, „Majka“ Krune Bošnjaka, „Prelja“ Roberta Frangeša Mihanovića i „Šokica s kolijevkom“ Vanje Radauša. Autor dizajna je Igor Šutalo, mons. Tomo Knežević ispisao je katolički imendanski kalendar, te kvatre kao i mjesečeve mijene.

Kalendar je formata 33x45cm, ima 14 listova, izvela ga je tiskara Suton.

- Kroz kalendar Majka, osim što promoviramo iznimno vrijednu umjetničku galeriju, na ovaj način izražavamo i poštovanje i zahvalnost i ljubav za sve što su Majke podnijele i propatile odgajajući i podižući djecu - poručuje urednik Miroslav Landeka.

 
index Instagram400x230 youtube