Fra Iko Skoko u Mostaru predstavio novu knjigu o franjevcima

Fra Iko Skoko predstavio je u srijedu u Mostaru knjigu “Franjevci u djelima Ive Andrića”.

Predstavljanje je održano u hotelu Mostar u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće.

Uz autora u programu su sudjelovali prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo i Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar, piše jabuka.tv.

Fra Iko Skoko na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan:

U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku “Most na Žepi”, odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce.

Fra Iko je naveo da je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima, i to ne samo bosanske franjevce, već i talijanske, pa čak i španjolske franjevce.

Fra Iko se dotaknuo jedne teme koja dira u samo srce Andrićeve poetike, odnosno govori o suodnosu franjevačke književnosti, kulture i duhovnosti i Andrićeve poezije, kazala je medijima prof. dr. Perina Meić i dodala kako je riječ o zaista zanimljivom djelu koje svakako zaslužuje pozornost.

Prof. dr. sc. Danimir Pezer ocijenio je kako se radi o hvale vrijednom dijelu u kojem se, kako kaže, jedan fratar sjetio napisati znanstveno djelo o franjevcima u djelima Ive Andrića.

To je malo vraćanje duga Ivi Andriću koji je godinama prijateljevao s bosanskim franjevcima i dobro proučio njihove kronike. Uz to, napisao je doktorsku disertaciju o bosanskim franjevcima i prekrasne pripovijetke koje se ne mogu naći u svjetskoj literaturi, ustvrdio je Pezer.

Ovo je bio drugi događaj u sklopu ovogodišnjeg Mostarskog poljeća koje je otvoreno u ponedjeljak predstavom “Savršeni partner”.

 
index Instagram400x230 youtube