Dajte malo poezije: Veselko Koroman, "Doći će vrijeme"

Istaknuto Dajte malo poezije: Veselko Koroman, "Doći će vrijeme"

U današnjoj rubrici "Dajte malo poezije" predstavljamo književnika Veselka Koromana i njegovu pjesmu Doći će vrijeme.

Veselko Koroman, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, književni kritičar, putopisac, književni povjesničar i antologičar, rodio se 7. travnja 1934. u Radišićima kod Ljubuškog. Nakon završene pučke škole u tom gradu, te srednje ekonomske i Više pedagoške u Mostaru, na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomira književnost i filozofiju. 

Najprije je član bivšeg Udruženja književnika Bosne i Hercegovine; zatim hrvatskog centra PEN-a, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru, Društva hrvatskih književnika sa sjedištem u Zagrebu i Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Od 1969. do 1972. urednik je časopisa ŽIVOT (u Sarajevu), a od 1995. do 1998. časopisa OSVIT (u Mostaru). Sada živi uglavnom u rodnom mjestu.

Dobitnik je "Poletove" nagrade za prozu, Udruženja književnika Bosne i Hercegovine za poeziju, "Goranova vijenca" za ukupni književni rad i nagrade "Dubravko Horvatić" za poeziju.

Ukupno je objavio 428 pjesama. Od toga 95 ih je uvršteno u 62 antologije, 11 u čitanke, a 170 prevedeno na druge jezike.

Njegov književni rad monografski je prikazan u knjigama: Vlatko Pavletić: O poeziji Veselka Koromana i razgovor s njim o poeziji (Sarajevo, 1987.) i Kritičari o Veselku Koromanu (Mostar, 2001; priredio Pero Šimunović).

„Doći će vrijeme“

Doći će vrijeme blagog naroda.  Onog što ima

obilje rana, obilje časti, obilje tuge.
Naroda što ima višu a plemenitu moć,
ravnicu i more, knjige i anđele.

Doći će vrijeme blagog naroda. Onog što ima
najveće groblje, najveću glavu, vjetar i tminu.
Naroda što je rasut, što živi dugo
na sjeveru i jugu, u srpu mjeseca.

Doći će vrijeme blagog naroda. Onog što ima
bijele gore, otoke i sunce, stoljeća i tminu.
Naroda što misli, što velik je i miran
na sjeveru i jugu, u srpu vremena.

Podsjećamo, za vrijeme novonastale situacije s epidemijom koronavirusom koja je, među ostalim, primorala JU "KŠC" Ljubuški - odjel Knjižnicu Ljubuški da zatvori svoja vrata, kako bismo ostali povezani s članstvom, nadasve ljubiteljima poezije koji za istom žude, dok je do daljnjega prolongiran naš svakodnevni rad s korisnicima naših usluga, kao ujedno i naše brojne te raznovrsne kulturne manifestacije, u rubrici "Dajte malo poezije" objelodanjivat ćemo poeziju znanih i neznanih ljubuških pjesnika.

 
index Instagram400x230 youtube