Tomislav Dugandžić: "Ljubuški - cvjetni znamen u kamenu"

U Knjižnici Ljubuški otvorena je samostalna izložba slika Tomislava Dugandžića. Izložbeni postav svi posjetitelji knjižnice mogu vidjeti do 27. svibnja - do kada izložba ostaje otvorena.

U prilogu obraćanje Dugandžića nazočnima na otvaranju izložbe.

"Čast mi je i zadovoljstvo sve Vas skupa pozdraviti, poštovani domaćine, drage prijateljice i prijatelji ljubitelji pisane, glazbene i likovne umjetnosti, dragi gosti, u osobno ime ovdje u Knjižnici Ljubuški.

Povod našeg večerašnjeg okupljanja je realizacija programa pod radnim nazivom „LJUBUŠKI – CVJETNI ZNAMEN U KAMENU“ koji je planiran u svibnju u Ljubuškom, u kolovozu u Uskoplju i u rujnu u Grudama 2024.

Umjetničko stvaralaštvo u kontekstu kulture sjećanja, pedagogije i obrazovanja.

Kultura sjećanja  i značaj kolektivnog pamćenja

Otkrivanjem naše povijesti i jezika dajemo pravedan obol svim onim generacijama koje su tijekom više od jednog tisućljeća posvetile i dale svoje živote za očuvanje našeg kulturnog identiteta, a što je najvažnije, ispravno usmjeravamo buduće generacije čije vrijeme tek dolazi.

Pojednostavljujući tematiku možemo reći da je ono skup povijesnih čimbenika koje osobe koje pripadaju određenom prostoru tumače na isti način i što upravo zbog te posebnosti postaju potporni stupovi za izgradnju vlastitog kulturnog identiteta, prenoseći budućim generacijama sigurna uporišta i vrijednosti koje ona sadrže.

Preciznije, možemo reći da postoje dva temeljna područja primjene u kojima se kreće i djeluje kolektivno pamćenje jednog naroda, a ta su područja povijest i jezik Oduvijek ih se smatralo najvažnijim izvorima očuvanja kulturnog identiteta, i sve ono što onemogućava njihovu ulogu predstavlja izravnu prijetnju opstanku tog istog naroda.

Predugo smo živjeli u svijetu šapata !

Oživljavamo povijest, tugu i ljubav!

U spomen na sve žrtve Bleiburga i Križnog puta, za svaku obitelj koja je zavijena u crno, za sve naše pretke mučenike koji su stradali od strane zločinačkog komunističkog režima. Doslovno bez imena, groba, nestali, nevidljivi do DAN DANAS samo zato što su bili Hrvati.

 

Krvavi mjesec svibanj 1992. u Ljubuškom i Kruševu kraj Mostara

Jednog kišnog DANA, prije više desetljeća 23.svibnja 1992.godine, više odraslih momaka poprskali su sivilo nabrekla KAMENA kapima krvi (otud cvjetovi).

Vitezovi oni, jedva odrasli, ali ogromni, povedeni u zasjedu crvenih petokraka, pogubljeni „ODUZET IM JE ŽIVOT“ poput golubova, na surovoj, a divnoj Hercegovini, usred „CVJETNOG ZNAMENA U KAMENU“.

Njihove ubojice ZNALI SU ŠTO ČINE!

Slavimo Vas, slavimo Vas CVJETOVI u svakom polju žitnom i kršu hercegovačkom!

Srijeda 15. svibnja 2024.godine, kada sam nakon više od 32 godine sprovedenih u bespućima povijesne neozbiljnosti, po prvi put opet došao u naše DOBRO SELO, osjetio sam taj ponovni susret sa svojima i sa sobom samim kao nešto posebno veličanstveno; nešto, što se ne može izraziti tek pustim riječima, nego je svu tu ljepotu i radost jedino moguće osjetiti u svom srcu. I baš u tom osjećaju ljepote sam osjetio neki manjak; osjetio sam prazninu koja je bila uzrokovana vremenski i prostorno, ali sam se ipak „snašao“, jer sam toliko toga prepoznao oko sebe, a i u sebi samom.

 

Umjetnost u međunarodnom kontekstu !

 

Razumijevanje likovnih djela, pojava i pravaca, stilskih mijena i suvremenoga okružja u učenju i poučavanju nastavnih predmeta Likovna kultura i Likovna umjetnost temelji se na poznavanju društvenoga, kulturnoga i povijesnoga konteksta u kojemu se javljaju. Pritom se osvještava važnost likovne umjetnosti za društvo, između ostaloga istraživanjem uloge umjetnosti kao društvenoga komentara te razumijevanjem uloge umjetnika u jačanju svijesti o bitnim društvenim pitanjima.

Likovna se umjetnost prepoznaje kao jedan od načina komunikacije s okolinom te kao sastavni dio života svakoga čovjeka. Učenike se potiče na stvaralaštvo i istraživački rad kojima propituju univerzalna i globalna pitanja, na uvažavanje kulturnih raznolikosti te prepoznavanje njihovog utjecaja na likovne umjetnosti. Time se postiže razumijevanje i odgovornost te kritički stav prema okolini.

Razvija se svijest o raznolikosti kulturnih baština i identiteta kao vrijednostima u suvremenim globalizacijskim procesima. Organiziranjem različitih stvaralačkih odgojno-obrazovnih aktivnosti potiče se povezivanje s umjetničkim i kulturno-znanstvenim zajednicama i ustanovama.

Mudrosti u kontekstu umjetnosti!

„Živimo u BiH društvu koje nije baš naklonjeno umjetnosti. Hoćemo da vjerujemo da će to biti prolazna pojava.Ono što zasigurno znam jeste da čovjek može da živi bez umjetnosti, ali ne dugo kao ČOVJEK.A kao što u najljućem kršu nikne travka, tako će i pojedinci iz društva naći načine da obezbjede napredak umjetnosti, jer ona vodi čovjeka ka osjećaju katarze i nepobjediva je baš kao ljubav”. U SJENI APOKOLIPSE, F.Dizdarević,Džeko Hodžić,Sarajevo,2020.

Ljubav i stvaralaštvo!

Od NEVREMENA se možeš skloniti od VREMENA ne možeš, ako nešto ne uradiš to je izgubljeno vrijeme, zato ako ne radim u radionici NEMA ME...

Čovjek posjeduje 5 čula (ja bih dodao da je 6. čulo emocija). Svaki umjetnik kroz izraz otkriva sebe, svoje svjesno i nesvjesno, a često i cijeli kreativni proces stvaranja terapija i umijeće življenja. Ovom izložbom želimo skrenuti pažnju i pozornost na kontinuitet, ustrajnost, dokumentirati u vremenu i prostoru ljude i događaje koji dolaze IZA VREMENA.

 

LJUBUŠKI je očuvao karakter u arhitekturi, duši, mjesto je poželjnog i nadasve zdravog življenja. Ima potencijala i mogućnosti za školu primijenjene umjetnosti u budućnosti!", istaknuo je Tomisalav Dugandžić.

 
index Instagram400x230 youtube