FOTO: U Knjižnici Ljubuški predstavljen roman „Gospodin H.“ autora Filipa Pešorde

U Knjižnici Ljubuški upriličeno je predstavljanje romana „Gospodin H.“ autora Filipa Pešorde.

Uime organizatora JU „KŠC“ Ljubuški nazočne ljubitelje pisane riječi srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom predstavljanja.

Svoj osvrt na roman, izuzev autora Pešorde, dale su Marija Lovrić i Lucija Mikulić.

''Gospodin H. je jedan jako specifičan i predivan roman sa jako snažnom porukom čitatelju. Zaista vrijedi izdvojiti vrijeme i pročitati ovo djelo u kom autor, koristeći jednostavne laičke termine, približava čitatelju važnost utjecaja okoline na pojedinca, te važnost brige o mentalnom zdravlja“, istaknula je, među ostalim, Marija Lovrić.

''Filip Pešorda postaje romansijer, gradeći priče i likove kroz svoju metaforiku, interesantne i upečatljive likove vežući ih s našom svakodnevicom. Autor nas svojim pisanjem kulturno i životno obogaćuje i publika je tu da ga podrži i pomogne u njegovom sazrijevanju. Ovim romanom ne dobivamo sve odgovore na dlanu, ali definitivno nas potiče na istraživanja i propitivanja. Zanimljivo je da nas na to potiče mlad čovjek, još uvijek u svojim dvadesetima. Ne sumnjam kako će ime Filipa Pešorde biti zapisano u nekim antologijama, književnim društvima, a ponajviše u kulturnom životu svog rodnog mjesta'', istaknula je, među ostalim, Lucija Mikulić.

Ovaj roman je, kao što sam naveo i na početku romana u kratkom ‘predgovoru’, nastao iz moje težnje da čitatelja uključim u samu srž radnje. Odnosno, da čitatelj svojim osjećajima mijenja i oblikuje likove onako kako želi i onako kako mu to u tom trenutku odgovara. Nadam se da sam i uspio to uraditi ostavljajući neke bitne detalje nedorečenim, kao što su imena likova, mjesto i vrijeme odvijanja radnje. Glavni lik je Gospodin H., psihijatar, na prvi pogled čovjek koji svoj život drži pod kontrolom, ali kako radnja romana odmiče dolazimo do spoznaje da to i nije baš tako. Što više čitamo i što dublje analiziramo glavnog lika shvaćamo koliko su zapravo složene i teške njegove psihičke borbe koje vodi sa samim sobom“,  istaknuo je na koncu predstavljanja autor Pešorda, pri tome zahvalivši predstavljačima, moderatoru, organizatoru i svima koji su svojom nazočnošću uveličali predstavljanje knjige u Ljubuškom.

Filip Pešorda je mladi pisac iz Gruda. Do sada je pisao brojne kolumne, blogove i članke za tiskovine i portale te pjesme za djecu i odrasle. Objavio je dva romana: „Koliko traje jedno zauvijek“ i „Gospodin H.“.

Foto_5.jpg

Foto_4.jpg

Foto_3.jpg

Foto_2.jpg

 
index Instagram400x230 youtube