NAJAVA: Izložba umjetničkih dijela iz Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo u Gradskoj galeriji Ljubuški

U organizaciji JU "KŠC" Ljubuški i Fondacije za scenske muzičke i likovne umjetnosti Sarajevo, bit će upriličena izložba umjetničkih slika iz kolekcije Fondacije. Svečano otvorenje izložbe upriličiti će se 10. studenoga, s početkom u 19 sati, u Gradskoj galeriji Ljubuški.

Iz predgovora povjesničarke umjetnosti dr. sc. Eme Mazrak: 

Na kolektivnoj izložbi kolekcije Fondacije muzičkih, scenskih i likovnih umjetnosti prezentiraju se selektirani radovi 28 autora/ica široj bosanskohercegovačkoj javnosti. Javno izlaganje dijela ovog značajnog fundusa svjedoči o ulozi Fondacije kao institucije koja svojim radom promiče i potvrđuje likovni identitet naše umjetničke scene na individualnom i kolektivnom planu. Koncept izložbe podrazumijeva postavku radova autora/ica različite starosne dobi, starije, srednje i mlađe generacije, a dijela pojedinih umjetnika izlažu se posthumno. Ovakav presjek nam okvirno pomaže u prepoznavanju kronološkog aspekta razvoja suvremenih likovnih praksi, a istovremeno, uočavamo i koje su to osnovne odrednice u formiranju izraza umjetnika/ca različitih generacija.

Premda se na izložbi predstavlja samo mali isječak radova koji se nalaze u kolekciji Fondacije, on su veoma dragocjeni i u kontekstu kolekcionara, u ovom slučaju Fondacije, koja je rijetki promicatelj kulturnih i umjetničkih vrijednosti jednoga društva. Samim tim umjetnici dobivaju priliku svoje afirmacije koja jednako potvrđuje i postojanje i legitimitet umjetničke scene na ovim prostorima.

 
index Instagram400x230 youtube