Svečano otvorena samostalna izložba fotografija Ljube Kovača

U organizaciji gradskih knjižnica s područja ŽZH, u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, svečano je otvorena samostalna izložba fotografija autora Ljube Kovača.

Ovom izložbom autor Kovač proslavio je 30 godina novinarskog rada. Zapravo, fotografije koje su odabrane za ovu izložbu su samo dio fotografija koje je autor koristio prigodom pisanja novinskih članaka kroz svoj novinarski rad.

Svoj osvrt na izložbeni postav dao je Srećko Slišković, dok je pak izložbu otvorio Vinko Topić, predsjednik Gradskog vijeća Široki Brijeg.

Ljubo Kovač u svome obraćanju zahvalio je gradskim knjižnicama na organizaciji izložbe, kao i svima koji su svojom posjetom uveličali istu, pri tome nagovijestivši brojne zajedničke aktivnosti knjižnica u tekućoj godini. Dakako, osvrnuo se na svoj tridesetogodišnji novinarski rad, istaknuvši da svakodnevno svojim fotoaparatom ovjekovječiva ljude, prirodu i događaje.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Lucija Zovko.

Ukratko o autoru:“Poznati posuški novinar, publicist, majstor fotografije i ravnatelj Gradske knjižnice Posušje Ljubo Kovač / Grganović fotografijom se bavi više od četvrt stoljeća. Veliki je ljubitelj prirode, Božjih stvorenja, svega skladnog i lijepog. Radeći kao novinar i voditelj na Radio Posušju, objavljivao je novinske članke i publicistička djela u vodećim novinama i časopisima, gdje su mu izlazile i fotografije koje su ilustrirale ta djela. Osim toga Ljubo je istaknuti član Matice hrvatske, Napretka i Udruge hrvatskih novinara BiH, pa je poznat kao kulturni djelatnik ne samo u Posušju nego i šire – diljem BiH i Hrvatske. A to sve ne ide bez snimanja fotografija. Tko ga imalo pozna nikada ga ne može vidjeti bez fotoaparata koji je uvijek spreman “okinuti” i uhvatiti neki prizor, događaj ili krajolik. I to u pravom trenutku! Ima izvrstan osjećaj za pravi trenutak snimanja. Jer već za nekoliko sekundi sve ne će biti isto.

Ako novinar umjetnički fotograf nema  osjećaj za prizor, ljude i krajolik, i nije pravi novinar. Kad spomenuh čovjeka, to savršeno Božje stvorenje na sliku i priliku samoga Stvoritelja, može se odmah reći da Ljubine “slike” gotovo nikada nisu bez ljudske osobe..

Posebno voli snimati kulturne spomenike iz bliže i dalje prošlosti. Tu je arheološki lokalitet Nečajno (iz starijeg brončanog doba, znači prije četiri tisućljeća), kao dio šire poznate Posuške kulture; zatim stećci (bilizi) na Ričini, Blidinju, Tribistovu… možete vidjeti prizore uz grob Dive Grabovčeve, špilje i spomenike hajduka Mijata Tomića, rodne kuće hrvatskih velikana s posuškoga područja fra Grge Martića i fra Petra Bakule… Pa stare kuće, mlinice, mostove, primjere nekadašnje gradnje, ljepote krajolika.

Mnoge Ljubine fotografije ostaju kao svjedoci jednoga vremena. Gotovo svi prizori i događaji bi  se uskoro zaboravili  da nije ovih snimaka. Tu je posebno Grgino guvno i na njemu folklorne predstave, slikarske i kiparske kolonije, natjecanja u šijavici i gangi, u guslama i diplama, proslave obljetnica poznatih velikana Martića, Bakule, Ićana Ramljaka, Ferde Kovača, Frane Primorca, izložba kiparskih djela Ljube Mihalja… Na snimkama je osnivačka skupština Matice hrvatske u Posušju, radni sastanci u Bosiljni, obljetnice male i velike mature, slike predsjednice Kolinde na Blidinju, golfsko natjecanje na Topali (uz sarajevski jedini golfski teren u BiH), kupanje na Mrtvom moru (Izrael), članovi posuške Matice u dobrotvornom posjetu janjevskim Hrvatima na Kosovu. Tko će sve nabrojati događaje koji su važni za kulturu Posušja i Hercegovine! Njegove fotografije spajaju niz dokumentarističkih i umjetničkih tradicija, te odnos prema prirodi. Posebnu vrijednost imaju prizori koji sve nas okružuju. To su slike Božje prirode, krajolikâ i pejsaža. U tome je autor iskazao poseban istančani osjećaj.“, istaknuo je prof. Vlatko Mišetić.

Foto_3.jpg

Foto_4.jpg

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 09 Lipanj 2022 08:10
 
index Instagram400x230 youtube