NAJAVA: "Književni četvrtak u Knjižnici Ljubuški" - gost Marijan Mandić

U svome kontinuiranom nastojanju da oplemeni kulturni život u Gradu Ljubuškom, nakon ugošćavanja brojnih eminentnih književnika u proteklim tjednima, JU KŠC Ljubuški iznova organizira - u Knjižnici Ljubuški, književnu večer s književnikom Marijanom Mandićem, koja će se upriličiti u predstojeći četvrtak 9. lipnja, s početkom u 20 sati, u okviru manifestacije "Književni četvrtak u Knjižnici Ljubuški".

Ovom prigodom književnik Mandić predstavit će svoje dosadašnje književno stvaralaštvo, a nadasve posljednji roman "Ideologija", koji je objavljen početkom tekuće godine.

Svoj osvrt na navedeno dat će i prof. Ivan Vrljić i prof. Ante Paponja.

Ukratko o romanu "Ideologija": “Prema temi i predmetu opisivanja govori se o: pustolovnom, avanturističkom, kriminalnom, ljubavnom, viteškom, povijesnom, psihološkom, društvenom, obiteljskom, pikarskom romanu. Roman govori o nekom zbivanju koje se događa na određenom prostoru, o nekom vremenu u kojem sudjeluju određeni likovi.” (Stjepan Galić, prof.).

“Ono što trebamo reći za roman Ideologija sažeto je u samom romanu – bliskost čovjekoljublju i snalažljivost ljudskoga nagona za preživljavanjem u opasnim životnim situacijama. Marijan Mandić ostavio je ljudsku epopeju u romanu Ideologija kako bi nama samima kroz ovo prozno štivo poručio onu čuvenu Kantovu misao: „Gledajmo na život kao na dječju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenje.’’ A svima nama poštenja, htjeli mi to priznati ili ne, uvijek nedostaje.” (Ivan Vrljić, prof.).

Ukratko o autoru: Marijan Mandić rođen je 11. 11. 1964. g. u Mostaru. Osnovnu – pučku školu završio je u Prigrađanima i u Potocima, Prometnu tehničku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu. Do Domovinskoga rata radio je kao srednjoškolski profesor u Mo¬staru u Elektrotehničkoj, Građevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi. Objavio je knjige: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mo¬star, 2010.), Lipe mostarske (Mostar, 2018.), Tranzicija (Mostar, 2020.), Vojnik u pet odora (2021.) i Ideologija (2022.). Upisao je doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu – odsjek Povijest. Doktorat, u kojem obrađuje vremensko razdoblje 19. i 20. stoljeća, je pred obranom. U rukopisu ima još nekoliko romana koji će svjetlo dana ugledati u skoroj budućnosti. Živi i stvara u Mostaru.

 
index Instagram400x230 youtube