FOTO: U Knjižnici Ljubuški predstavljene dvije knjige književnika Ivana Sivrića

U Knjižnici Ljubuški, u okviru manifestacije „Otvorene čitaonice DHK HB“, predstavljene su dvije knjige „Orni za vrijeme“ i U zemlji ljudi“ književnika Ivana Sivrića.

Nazočne ljubitelje pisane riječi, uime organizatora JU „KŠC“ Ljubuški i DHK HB, srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom predstavljanja.

Večerašnje predstavljanje dviju knjiga je još jedno u nizu kulturnih aktivnosti - koje se kontinuirano upriličavaju u Knjižnici Ljubuški na radost ljubitelja pisane riječi, čime je ista opravdano postala središte kulturnog života u gradu.  

Svoj osvrt na knjige, izuzev autora Sivrića, dali su prof. dr. sc. Marko Dragić i prof. Mate Grbavac.

Recenzent i književni povjesničar Marko Dragić, među ostalim, istaknuo je kako Sivrićeva zbirka pjesama predstavlja važan doprinos hrvatskom suvremenom pjesništvu. Tome, istaknuo je, doprinosi raznolikost motiva, slikovitost, emocionalnost, ritmičnost i simboličnost pjesama. Vrijednost zbirke ogleda se i u vještoj uporabi arhaizama te motivima iz hrvatske tradicijske kulture.

"Iznoseći neku tvrdnju koju smatra samu po sebi razumljivom, pokatkad sugovornik zna podići ton da bi sugovorniku i tako predstavio taj tobože samorazumljivi stav koji bi se zbog te razumljivosti morao bez razmišljanja uvažiti ili prihvatiti. No, dakako, malo je tvrdnji koje su toliko očite da ih ne treba bar u nekoj mjeri dokazivati. Stoga gotovo svaki diskurs zahtjeva korektnu argumentaciju, da bi se moglo prihvatiti to što se govori. Svi koji se upuštaju i polemiku morali bi imati na umu da u sugovornikovom diskursu mogu prepoznati samo ono za što je njihov „intelektualni i duhovni pribor“ sposoban. Drugim riječima, kad govorimo o drugome, pretežito govorimo o sebi, jer shvatiti možemo samo ono što u sebi već imamo ili nam je vrlo blisko (isto se istim spoznaje!?).", istaknuo je, među ostalim, prof. Grbavac dajući osvrt na knjigu Orni za vrijeme.

Autor je zahvalio nazočnima, kao ujedno i organizatorima i sponzorima te je poklonio Knjižnici Ljubuški po primjerak svojih do sada objavljenih knjiga.

O autoru: Ivan Sivrić (1950.), profesor je filozofije i sociologije, prethodni je predsjednik DHK HB. U MH Mostar bio je glavnim tajnikom od 1998. do 2014. godine. Jedan je od inicijatora HIZ-a BiH te je redoviti član HDZU-a u Sarajevu, HAZU BiH u Mostaru (u svojstvu suradnika). Predsjednik je UO Fondacije za izdavaštvo u FBiH. Nositelj je nacionalnog odličja prvog reda, Spomenice Domovinskog rata, Kristalne Matice hrvatske, brojnih zahvalnica te drugih priznanja. Ima čin pukovnika.

Završio je Učiteljsku školu u Mostaru (1968.), Filozofski fakultet u Sarajevu (1973.). Priredio je više knjiga i zbornika te glavni urednik četiri monografije. Idejni začetnik, pokretač i glavni urednik časopisa SUVREMENA PITANJA (referiran u CEEOL-u) te bio glavni urednik OSVITA (referiran u CEEOL-u); bio je članom je uredništva MOSTARIENSIE te Zamjenik glavnog urednika MOTRIŠTA.

Recenzent je, urednik, promotor i lektor više književnih i stručnih knjiga. Sudjelovao je u empirijskim istraživanjima kao suradnik, istraživač i voditelj projekta; organizator, uvodničar i referent itd. na znanstvenim i stručnim skupovima; dijelovi knjiga objavljivani su kao feljtoni u dnevnim novinama, pjesme su mu prevođene na albanski i makedonski jezik.

Foto_3.jpg

Foto_2.jpg

Poslijednja izmjena danaPetak, 18 Ožujak 2022 08:21
 
index Instagram400x230 youtube