NAJAVA: U Ljubuškom predstavljanje romana „Grad bez ptica“ autorice Anite Martinac

Grad Ljubuški i JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški, u okviru manifestacije "Advent u Knjižnici Ljubuški" organiziraju predstavljanje romana „Grad bez ptica“ autorice Anite Martinac.

Isto će se upriličiti u utorak 7. prosinca, s početkom u 19 sati, u Kulturnom centru u Ljubuškom.

Svoj osvrt na roman, izuzev autorice Martinac, dat će prof. Andrija Stojić i publicist Stanislav Vukorep.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Eva Martinac.

Ukratko o romanu: Roman, intrigantnog naziva „Grad bez ptica“ radnju je smjestio upravo u Mostar, rodni grad književnice, u najteže godine prijelaza iz komunizma u demokratsko društvo, koje je obilježeno sukobima i ratom. Kako smo i navikli od književnice ona izravno kroz svoj raskošni pripovjedački dar oživljava prošlost i progovara o temama kojih se mnogi ustručavaju glasno izreći.

Tako i o posljednjem ratu na ovim prostorima književnica Martinac identificira problematiku postavljanja kadrova i njene posljedice. U isprepletenoj i zanimljivoj vojnoj političkoj priči daje ključ čitatelju da s osvrtom na to vrijeme razumije i današnjicu. Kako saznajemo svi likovi su stvarne osobe kao i događaji o kojima piše.

Po riječima književnih kritičara  književnica Anita Martinac obogatila je hrvatsku književnost, te kao virtuozica pisanih riječi više puta i nagrađivana za svoj rad.  

Ukratko o autorici: Anita Martinac, djevojačko Mihić, rođena je 7. ožujka 1973. u Mostaru gdje živi i radi. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Sudionica je Domovinskoga rata, te nositeljica Spomenice Domovinskoga rata i dviju medalja Ljeto ‘95. i Oluja. Nakon desetljeća provedenog u vojnoj službi, radila je kao grafička dizajnerica i konzultantica za ISO norme, zatim u državnoj službi u FMF, Aluminiju d.d. Mostar, a trenutno je zaposlena u Ministarstvu branitelja HNŽ.

Članica je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, udruge Hrvatska žena, Napredak Mostar, Hrvatske izvandomovinske lirike te je predsjednica Središta Hrvatskoga svjetskoga kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BIH. Bavi se humanitarnim i volonterskim radom u kulturnim projektima i djelovanjem kroz razne udruge.

Bibliografija: „Krvavi brig“, „Ljubim te pjesmama“, „U pogledu“, „U susret Riječi“, „Druga riječ je ljubav“, „Medaljon“, „Sretno Valentinovo“, „Posljednji“, „Budna“, „Od Franje do Franje“, „Život nema naslova“, „Kako je Pjev naučio raditi“, „Grad bez ptica“ i „Bijeli crescendo“. Zastupljena je u brojnim zbornicima i zajedničkim zbirkama, te monografijama.

 
index Instagram400x230 youtube