U Knjižnici Ljubuški predstavljena knjiga "Preživjeti 21. stoljeće" autorice Žane Alpeza

Večeras je u Knjižnici Ljubuški, u organizaciji JU „KŠC“ Ljubuški, upriličeno predstavljanje knjige „Preživjeti 21. stoljeće“, autorice Žane Alpeza.

Nazočne ljubitelje lijepe pisane riječi na samom početku srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, koji je ujedno moderirao programom.

Recenzenti knjige su hrvatski kazališni i filmski glumac Goran Svrtan,i hrvatska kazališna i filmska glumica Arijana Čulina.

O knjizi je govorila autorica Alpeza. „Knjiga opisuje eseje. Svanulo je jutro 21. stoljeća. Dan kao i svi drugi. Nema toliko dugo najavljivanog “smaka svijeta” ni razornih predviđanja apokalipse. Iza nas je dvadeset stoljeća, toliko događaja, ratova, bespuća, prirodnih katastrofa, različitih nemira, nesreća i sličnih događaja.

A što smo mi kao napredno čovječanstvo naučili iz toga? Treba li doći i proći još ratova kako bismo mi zadovoljili svoje unutarnje demone? Može li nas spasiti napredak čovječanstva kako bismo bili bolji ljudi? Kolika je cijena koju čovjek, kroz napredak, plaća i nauči li on išta? Kaže se da svaka nova generacija donosi novitete, samo koliko smo mi, ljudi od krvi i mesa, zapravo sposobni nositi se s velikim promjenama u kratkom periodu?

Da, ali gubimo se svakim danom sve više i više, pritom gubimo svoju ljudsku stranu, gubimo sebe, dajemo naše dragocjeno vrijeme nevažnim materijalnim trivijalnim stvarima, gubimo dio identiteta, a sve sa ciljem da budemo nešto što nismo. Dok završavam ovu knjigu njene korice govore o čovjeku koji se na putu ka traganju izgubio, pritom od traganja i traganja je oslabio, zapustio se, ušao u melankoliju bespuća i bezdana, a krenuo je sa torbom punom entuzijazma, nade, bogatstva, ali nije razmišljao o onome što je najvažnije a to je “biti i ostati čovjek”. Iscrpljen od puta, mu stiže anđeo koji donosi nadu čovjeku, pružajući mu ruku spasa i nade, da mu pokaže da se više ne gubi u svojim strmim traganjem nečega nevrijednog.Tek tada čovjek će napokon progledati.“, istaknula je Alpeza.

Ukratko o autorici: Žana Alpeza rodjena je u Ledincu, općina Grude. Nakon višegodišnjeg rada u medjunarodnoj tvrtki ,je osnovala Udrugu i socijalno poduzeće. Predsjednica je Udruge pod nazivom „Pravi Put“. Udruga radi sa svojim aktivnostima na području čitave BiH ,te i šire.Od 2015 godine na području Hercegovine su završeni neki od važnih projekata sa vladinim sektorom, raznim organizacijama kako domaćim tako i inozemnim, nevladinim sektorom, vijećem mladih raznih općina i slično. U zadnje dvije godine udruga radi sa inozemnim institucijama. Mentorica je u Razvojnoj agenciji Zapadno hercegovačke županije "Herag" na području strategija i planiranja tržišta. Autorica je knjiga pod nazivom „Izopačeno Čovječanstvo“ i „Preživjeti 21 stoljeće“ . Knjige „Izopačeno čovječanstvo“ i „Preživjeti 21 stoljeće“  je skup Kolumni koje je autorica Žana Alpeza pisala za države u regiji (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) u zadnjih četiri godine.

 
index Instagram400x230 youtube