FOTO: U Knjižnici Ljubuški otvorena samostalna izložba slika Ivana Hercega

Večeras je u Knjižnici Ljubuški, u nazočnosti velikog broja zaljubljenika u lijepu umjetnost, upriličeno svečano otvaranje samostalne izložbe slika ljubuškog slikara Ivana Hercega.

Posrijedi je sedamnaesta samostalna izložba poznatog ljubuškog slikara i odvjetnika, koja je upriličena u organizaciji JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški i ista će biti otvorena do srijede 30. lipnja.

Svoj osvrt na izložbeni postav dala je prof. Slađana Milićević.

Na ovoj izložbi možemo vidjeti kako je on puno raznovrsniji umjetnik nego što smo do sada mislili.  Dok promatramo njegove slike možemo uočiti dva načina rada. Jedan možemo povezati s impresionizmom Claude Moneta, a drugi s Edom Murtićem i njegovim morskim pejzažima u duhu kolorističkog intimizma  i realizma. Raznovrsnošću motiva uvodi nas u svijet likovnog stvaralaštva gdje dominiraju brzi i kratki potezi kista u obliku crtica i mrlja, titrava površina, koloristička modulacija i komplementarni kontrast boja. Kroz svoje slike oduhovljava prošlosti i prirodne ljepote Hercegovina,portrete žena prikazuje realistično ne zamara se detaljima nego akcent stavlja na koloristički intimizam i mističnost. Ljepotu i moć konja prikazuje kroz dinamičan ritam, titrave površine, zlatnu pozadinu, brze i kratke poteze kista. U njegovim morskim pejzažima dominira koloristička perspektiva, dinamičan ritam kroz konstantnu izmjenjivost oblika i boja, kompoziciju smiruje plošnošću i geometrizacijom oblika te ju učvršćuje plohama tamne boje.“, istaknula je Milićević.

Slikar Herceg zahvalio je nazočnima na posjeti, kao ujedno i organizatorima koji su ga ponukali da nakon podosta godina izložbu upriliči u svome gradu.

Uzgred bismo istaknuli da je slikaru Hercegu danas rođendan te je zapravo ovom izložbom isti počastio svoj grad.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Mihael Rašić, učenik Glazbene škole Ljubuški, dok je pak moderator programa bio Ivica Vizentaner, voditelj Knjižnice Ljubuški.

4.jpg

17.jpg

1.jpg

5.jpg

19.jpg

 

 
index Instagram400x230 youtube