U Knjižnici Ljubuški predstavljena knjiga "Ljubav i osveta u doba Hasanaginice" autora Ante Zirduma

Večeras je u Knjižnici Ljubuški upriličeno predstavljanje knjige „Ljubav i osveta u doba Hasanaginice“ autora Ante Zirduma.

Predstavljanje je upriličeno u okviru manifestacije „Napretkovi ljubuški dani 2021.“, u organizaciji HKD „Napredak“ podružnica Ljubuški i JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški.

Nazočne ljubitelje lijepe pisane riječi uime organizatora na samom početku srdačno je pozdravio Ivica Vizentaner, voditelj Knjižnice Ljubuški.

O knjizi su govorili recezenti iste ljubušak mr. Marinko Brkić te sarajevska književnica Jasmina Hanjalić.

„Sam Goethe je rekao da bi dao sve svoje pjesme da može potpisati Hasanaginicu i time je zapravo počastio ne samo to književno djelo, već i sve ljude i cijeli taj dinarski kraj koji je u predromantičarsko vrijeme iznjedrilo jednu takvu umjetničku tvorevinu – istaknuo je Brkić.Kao što je Hasanaginici poslužila Zirdum kao polazna točka za njegov roman, dodao je, tako Hasanaginica može biti ishodište kompletne turističke priče. Ako turistu ispričate priču o Hasanaginici on može poći na obilazak određenih točaka i toponima iz te priče. Ono što su za Veronu Romeo i Julija to bi za Hercegovinu mogla biti Hasanaginica“, istaknuo je, među ostalim, Brkić.

Zirdum je u svom novom romanu preuzeo u svoje ruke tumačenje te same situacije oko Hasanaginice i on u romanu staje još više na stranu te ženu. Pisac je stavio svoju priču u to doba, okrznuvši se o svjetski poznatu baladu, a zapravo je to priča o nagonu smrti i nagonu života, znači sukobu erosa i tanatosa. Kao i u ostalim svojim romanima Zirdum uvijek šalje antiratnu poruku“, istaknula je, među ostalim, Hanjalić.

Nakon kvalitetnih i iscrpnih obraćanja recezenata nazočnima se obratio i sam autor.

„Hasanaginica je meni poslužila kao ishodište za promišljanje ljubavnih situacija u doba Hasanaginice. Ja sam na osnovu te tužne balade razvio još tri-četiri ljubavne situacije, a sve su one povezane i vrte se oko glavne priče. Radi se o tipskim situacijama bračnog i ljubavnog života u ratnim okolnostima“ istaknuo je, među ostalim, autor Zirdum.

Programom predstavljanja moderirao je mostarski pjesnik Ivan Vrljić, dok su pak u glazbenom djelu programa nastupili učenici Glazbene škole Ljubuški.

Ukratko o autoru: Anto Zirdum – objavio je 16 autorskih knjiga, 4 drame, jednu monodramu, zastupljen je u više zbornika i antologija. Piše pjesme, priče i eseje koje objavljuje u raznim listovima, časopisima i godišnjacima. Djela su mu prevedena na engleski, mađarski, makedonski, njemački, poljski i slovački, a za ista je dobivao brojne nagrade.

Foto_9.jpg

Foto_8.jpg

Foto_7.jpg

Foto_6.jpg

Foto_5.jpg

Foto_4.jpg

Foto_3.jpg

Foto_2.jpg

Foto_1.jpg

Poslijednja izmjena danaSubota, 19 Lipanj 2021 20:30
 
index Instagram400x230 youtube