Održano predstavljanje romana "Tragedija sretničkih svatova" autora Maria Pušića [foto&video]

Sinoć je u Kulturnom centru u Ljubuškom, u nazočnosti velikog broja zaljubljenika u lijepu pisanu riječ, upriličeno predstavljanje romana "Tragedija sretničkih svatova" autora Maria Pušića.

Ujedno, ovom prigodom predstavljena je i knjiga „Bog s tobom, Tebi na dar – 1“ autora don Ljube Planinića.

Predstavljanje je upriličeno u organizaciji JU „Kulturno-športski centar“ Ljubuški, u suradnji sa Župnim uredom Kruševo te Maticom hrvatske Čitluk, a uime organizatora na samom početku nazočne je pozdravio Ivica Vizentaner.

U predstavljanju romana, uz autore, književnica Anita Martinac, profesor Ivan – Ićan Kordić i profesor Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske u Čitluku, ujedno moderator večerašnjeg predstavljanja te Matea Ćavar koja će pročitala ulomak iz romana.

Predstavljanje su prekrasnim glazbenim točkama uveličali učenici Osnovne glazbene škole Kruševo, klapa „Studenac“, klapa „Jela“ te Ivan Šarac koji je uz pratnju gusala otpjevao dio narodne pjesme Mirka Leske o tragediji sretničkih svatova.

Podsjetimo, dana 9. veljače 1938. godine na Sretnicama se dogodila nezapamćena tragedija. Tada je na svadbenome veselju Ivana Rozića i Jele r. Sušac iz Gornje Blatnice u noći izgorjelo dvadeset i devet svatova. Među stradalima se našao i mladoženja Ivan. Mlada Jela preživjela je tragediju. Preudala se 27. siječnja 1941. za Mirka Ćorića na Selišta.

Inspiriran istinitim događajem, mladi pisac Mario Pušić napisao je roman o sretničkoj tragediji.

Može se zaključiti da je ostao snažan utisak na sve prisutne jer tko se god spomene sretničke tragedije, u njemu ostaje bolan opip, nešto nepojmljivo… žalost. Roman „Tragedija sretničkih svatova“ sačuvao je svaki spomen na ovu povijesnu, tešku svatovsku noć, u kojoj je stradalo 29 osoba.

 

 
index Instagram400x230 youtube