Knjižnica Ljubuški: Predstavljena knjiga i otvorena izložba ilustracija "Božić jedan davni" [foto]

Večeras je u Knjižnici Ljubuški, u organizaciji JU „KŠC“ Ljubuški“ predstavljena knjiga i izložba ilustracija „Božić jedan davni“ autora Borislava Arapovića i Vlade Kraljevića.

O knjizi je govorio prof. Mate Grbavac koji je, među ostalim, istaknuo – „Radnja knjige "Božić jedan davni" smještena je u jednom gradiću na Neretvi, negdje u Hercegovini, u vrijeme Drugog svjetskog rata, a junaci knjige su mala Ljuba i njeni roditelji, vlasnici pekarnice.“

Borislav Arapović rođen je 11. aprila 1935. godine u Bišini kraj Nevesinja. Arapović je pjesnik, pripovjedač i prevoditelj. Diplomirao je ekonomiju u Zagrebu i otišao u Švedsku. Radio i studirao u Stockholmu, prešao na slavistiku i 1984. godine doktorirao. U Stockholmu je osnovao i ravnao Institutom za prevođenje Biblije. Treća je to knjiga Borislava Arapovića nakon "Betlehemska zvijezde" i "Sivog Haaga".

Predstavljanje knjige pratila je izložba ilustracija Vlade Kraljevića na kojima su prikazani motive iz same knjige

Uvijek je ideja ilustratora da pokuša dodati ono nešto na tekst i da čitatelju da jednu vizualnu informaciju. Tehnika je digitalno slikanje koja je slična kao klasično slikanje samo se za ovakva način koriste softwarei, odnosno moderna tehnologija. Print je jako poseban i poseban je papir na koji to ide kako bi te boje bile postojane s garancijom barem do stotinu godina kako bi se moglo muzejski arhivirati. Izložba je koncipirana na način da slike kronološki budu položene u prostoru, kako bi promatrač, koji do sada nije čitao knjigu, imao slikovit prikaz i lakše razumio tematiku knjige“, istaknuo je Kraljević.

Vlado Kraljević završio je akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu 2005. godine na odjelu grafike u klasi profesora Igora Dragičevića. Radi kao nastavnik likovne kulture i trenutno studira grafički dizajn.

Moderator programa bio je Ivica Vizentaner.

Svi posjetitelji Knjižnice Ljubuški do 26. veljače – do kada izložba ostaje otvorena, bit će u prigodi vidjeti izložbeni postav.

FOTO: U Knjižnici Ljubuški predstavljena knjiga i otvorena izložba ilustracija "Božić jedan davni" autora Borislava...

Objavljuje JU Kulturno-športski centar LjubuškiPetak, 19. veljače 2021.
Poslijednja izmjena danaSubota, 03 Travanj 2021 17:11
 
index Instagram400x230 youtube