Knjižnica Ljubuški: Vikend uz djela klasične književnosti

Knjižnica Ljubuški: Vikend uz djela klasične književnosti Iks portal

Postoje knjige kojima se uvijek vraćam, kao i one za koje smatram da bi ih svatko barem jednom u životu trebao pročitati. Knjige koje će vas uistinu uvući u svoj svijet, naučiti nečemu i obogatiti za jedno nevjerojatno iskustvo.

Jedna od tih knjiga je "Ponos i predrasude", od Jane Austen, engleske književnice iz čijeg su pera proistekle najljepše ljubavne riječi i najčitaniji romani. Mislim da su svi ljubitelji knjiga pročitali barem jednu njezinu knjigu, a ako nisu vrijeme je da to urade. Iako je danas jedna od najčitanijih književnica svih vremena, Jane Austen tijekom svog života nije uživala takvu slavu. Cijeli život je pisala anonimno.

Roman Ponos i predrasude znatiželju čitatelja privlači još od svog prvog izdanja davne 1813. godine.

Priča je o moralu engleskog društva devetnaestog stoljeća. Na temelju njegovih motiva snimljeno je nekoliko filmova i TV serija.

Možda se na prvi pogled čini kao obični ljubavni roman, no “Ponos i predrasude” daleko su više od toga. Progovaraju o važnosti obrazovanja, obitelji, reputacije i predrasuda kojima je društvo često ispunjeno, kao i važnosti sklapanja braka iz pravih razloga, neovisno o nečijem društvenom statusu.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige, u Britaniji je napravljeno istraživanje javnog mnijenja vezano za knjigu bez koje ljudi ne mogu živjeti. Klasična literatura je dominirala, a roman "Ponos i predrasude" je osvojio prvo mjesto ispred Tolkienovog "Gospodara prstenova".


U Knjižnici Ljubuški uz navedenu knjigu Ponos i predrasude, imamo još dijela klasične književnosti koja svakako predlažem da pročitate ako već niste.

Dama s kamelijama - Aleksandar Dima Sin

Ovo je priča o ljubavi dvoje mladih ljudi, Margarete i Armanda. Iako su odnosi muškaraca i žena oduvijek sami po sebi bili dovoljno zamršeni, ovo nije tipična priča o nesretnoj ljubavi. Margareta je mlada pariška kurtizana, a Armando Duval advokat i mladić iz ugledne porodice.
“Kakve sve puteve nalazi srce i kakve razloge daje sebi da bi postiglo ono što želi”

Dobar dan, tugo - Françoise Sagan

Roman "Dobar dan, tugo", uzburkao je književnu javnost. Naime, osim što je njegova autorica, dotad posve anonimna Françoise Sagan tada imala svega 19 godina, ovaj je roman podigao prašinu i zbog svoje, za to vrijeme i više nego smione tematike.
Roman je priča o jednom ljetu u životu Cécile, sedamnaestogodišnje djevojke i njezina oca Raymonda, četrdesetogodišnjeg udovca.

Orkanski visovi - Emily Brontë

“Orkanski visovi” su jedini roman Emily Brontë, kao i prethodni romani smatra se remek-djelom engleske književnosti.
Kada je prvi put objavljen 1847. godine, roman je naišao na nerazumijevanje. Viktorijanski kritičari su bili šokirani brutalnošću priče.
Ipak je generacijama jedan od čitanijih romana zbog temeljito prikazane ljubavi koja je tako snažna i trajna, koja nije zasnovana samo na fizičkoj privlačnosti ili romantičnim trenucima, već na dubokoj i neraskidivoj povezanosti dvije duše.

Engleski pacijent - Michael Ondaatje

Roman „Engleski pacijent“ je beskrajno dirljiva priča o ljubavi, sudbini, nesporazumima i ozdravljenju.
Opisuje kritično izgorjelog čovjeka, isprva poznatog samo kao "engleski pacijent", o kojem se brine Hana, francusko-kanadska medicinska sestra tijekom II. svjetskog rata u terenskoj bolnici u Italiji.

 

 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 11 Veljača 2021 21:48
 
index Instagram400x230 youtube