"Bigeste" vrhunski pjenušac inspiriran rimskom baštinom iz Ljubuškog

"Bigeste" vrhunski pjenušac inspiriran rimskom baštinom iz Ljubuškog Foto: Nikola Matić

Hrvatski vinari postaju sve prepoznatljiviji u svijetu po vrhunskim pjenušcima. Pritom posebnu pozornost privlače pjenušci s pričom, koje proizvodi ekološko gospodarstvo Izvori života obitelji Zelenika iz Iloka, a koje je postalo globalno prepoznatljivo po vrhunskim pjenušcima inspiriranima i brendiranima kroz kulturnu baštinu.

Nakon pjenušca sa likerom od borovih iglica "Carmen Sylva", koji je nastao u suradnji s Gradom Opatijom te je nagrađen prestižnom nagradom Decanter 2010. u Londonu, pjenušca s nazivom "U sridu", kreiranog u čast 300. obljetnice Sinjske alke, a koji je također ovjenčan nagradom Decanter u Londonu 2015., zatim splitskog pjenušca "Aureus" i Hrvatskog kraljevskog pjenušca sa tučenim 24 karatnim zlatom, koji je izazvao nezapamćen interes u Dubaiu te kojeg su kušali i Rolling Stonesi, svoj „baštinski“ pjenušac u iločkim podrumima ovog OPG-a dobio je i Grad Ljubuški pod nazivom Bigeste, kao peti unikatni pjenušac te jedinstvene serije.

Bigeste je rimsko naselje i vojni logor, koji su se nalazili na prostoru današnjeg Ljubuškog uz rijeku Trebižat, na važnom antičkom prometnom pravcu Narona – Salona, a bilo je poznato po ugodnom životu umirovljenih rimskih časnika. Taj spomenik kulture se našao u fokusu ovih vrsnih vinara s Dunava nakon što je Ljubuški proljetos proglašen gradom, odlukom vlade i parlamenta Federacije BiH. Time je tom hercegovačkom gradu priznat status koji uživa u susjednoj državi, te mu je vraćena povijesna uloga koju je imao za vrijeme rimske vladavine, a kasnije i u doba Otomanskog carstva, kad je bio sjedište kadije te vremena Austro-ugarske monarhije, kad je bio sjedište kotara.

„Zasluženo priznanje koje je u ovoj godini dobio Ljubuški bio je povod da ga uvrstimo u ovaj iznimni baštinski ciklus, a ljubuški kraj nas je inspirirao svojom bogatom kulturnom baštinom, budući da je bio sjedište i utemeljitelja Hercegovine hercega Stjepana Vukčića Kosače, ali i svojom ljepotom, budući da je ljubuški vodopad Kravicu poznati američki turistički magazin Condè Nast Traveller uvrstio među dvadeset najljepših mjesta u Europi.“ – pojašnjava voditeljica OPG-a Mirjana Zelenika.

Pjenušac je proizveden klasičnom champagne metodom od najboljih sorti grožđa, među kojima prednjači chardonnay, bez mehaničkog tještenja i dozrijevajući dvije godine na talogu u bocama. Proizveden je od ekološki uzgojenog grožđa iz vlastitih vinograda sa najviših dunavskih lesni zaravni, i to na najstarijem tlu na svijetu – starijem od 2 milijuna godina. Proizvod je limitiran i unikatan. Proizvedeno je samo 2019 boca. Pjenušac BigEste certificiran je kao ekološki proizvod i ocijenjen prikladnim za puštanje u promet od strane Zavoda za vinarstvo hrvatske. Također je već najavljen za svjetsko kušanje za 2020. koje organizira Decanter u Londonu. Enolozi koji su kušali ovaj iznimno profinjen premium proizvod potpuno su uvjereni da će osvojiti sam svjetski vrh pjenušavih vina.

Novi hrvatski pjenušac pozornost plijeni i vrhunskim dizajnom, koji potpisuje kreativni studio Visign iz Zagreba. Kreativni direktor Vedran Matić osmislio je etiketu i pakiranje koje na atraktivan način simboliziraju bogatu antičku baštinu na hercegovačkim i dalmatinskim prostorima, te identitet ljubuškog i iločkog kraja, budući da ovaj pjenušac sjajno povezuje bogatu baštinu i tradiciju uživanja u životu rimskih legionara i patricija, te ekološki uzgoj vinove loze, bogatu vinsku tradiciju Iloka i svjetska priznanja obitelji Zelenika.

Uz to etiketa sadrži i iznimnu vizualnu atrakciju. Naime, na temperaturi između 8 i 14 stupnjeva C, kad je pjenušac ohlađen na idealnoj temperaturi, „ukazuje“ se tajna mapa starih rimskih cesta, s ucrtanim logorom Bigeste, a koja pak nakon zagrijavanja pjenušca – nestaje.

„Ovo je izvrstan primjer brendiranja luksuznih proizvoda, kombinacija vrhunske kvalitete, dobre priče i sjajnog dizajna. Također je izvrstan primjer tzv. koobrendinga između Hercegovine i Slavonije, odnosno Iloka i Ljubuškog.“ – izjavio je vodeći hrvatski stručnjak za brendiranje dr.sc. Božo Skoko, koji je svojim savjetima pomogao oko pripreme i lansiranja novog brenda među vrhunskim pjenušcima. Dodaje kako će nedvojbeno pridonijeti popularizaciji Ljubuškoga i njegove kulturne baštine, ali istodobno i vrhunskih iločkih vina i pjenušaca po kojima Hrvatska tek postaje poznata.

Podsjetimo kako je obiteljsko imanje Zelenika započelo s proizvodnjom vrhunskih pjenušaca 2000. godine, a uz spomenute brendove iz ciklusa baštine, proizvelo je i najmanji pjenušac na svijetu "Prizemljeno sunce" (limitirana serija u suradnji sa slavnim hrvatskim umjetnikom Ivanom Kožarićem). Njihovo je tržišno geslo "Luksuz koji možete priuštiti“.

A uz vinarstvo, OPG Zelenika se bavi i ruralnim turizmom uz rijeku Dunav, gdje turiste privlači bogata tradicija Ribarske kuće, ali i kušaonica pjenušaca, vina i čokoladnih pralina u Iloku. Kako bi bili dostupniji na nacionalnoj razini, u Zagrebu imaju izložbeno-prodajni prostor. A svoje vrhunske proizvode izvoze u Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Poljsku i Kinu, gdje se već služe u najluksuznijim restoranima i trgovinama za one koji znaju što je vrhunska kapljica.

PJENIŠAC_LJ.jpg

Poslijednja izmjena danaPetak, 06 Prosinac 2019 12:20
 
index Instagram400x230 youtube