Znanstvenici uzgajaju rak u laboratoriju, žele napasti bolest u samim korjenima

Britanski i američki znanstvenici udružili su snage kako bi pronašli najranije znakove pojave raka.

Cilj im je pravovremeno otkrivanje i liječenje ove teške bolesti.

Planiraju “stvarati“ rak u laboratoriju kako bi točno vidjeli kako izgleda njegov razvoj od prvoga dana.

Organizacija Cancer Research UK udružila se sa Sveučilištima u Cambridgeu, Manchesteru, University Collegeu u Londonu te Stanfordu i Oregonu u SAD-u, kako bi izmjenjivali ideje, tehnologiju i stručni uvid, piše BBC.

Kada ga se uoči, često je već kasno

Namjera im je razviti manje invazivne testove, poput testiranja krvi, daha i urina za nadgledanje visoko rizičnih pacijenata, poboljšati tehnike snimanja za rano otkrivanje raka i znati prepoznati gotovo neprimjetljive znakove pojave bolesti.

No, priznaju kako cijeli proces nalikuje "traženju igle u sijenu" i da bi mogao potrajati i nekih 30 godina.

"Temeljni problem je što nikada nismo vidjeli kako rak nastaje u ljudskom tijelu", rekao je liječnik David Crosby, voditelj istraživanja ranog otkrivanja raka u organizaciji Cancer Research UK.

"Kada ga uočimo, on se već ukorijenio“, dodao je.

Uzimaju u obzir gene i okoliš

U sklopu istraživanja, znanstvenici sa Sveučilišta Manchester u laboratoriju uzgajaju tkivo dojke sa sintetskim imunološkim stanicama kako bi vidjeli mogu li uočiti najranije, suptilne promjene koje bi se kasnije mogle razviti u rak.

S obzirom na to da postoji opasnost od predijagnosticiranja, istraživači raka kažu da medicina mora u tom smislu biti preciznija i u obzir uzimati gene i okolišne faktore kako bi se za svakog pojedinca mogao utvrditi jedinstven osobni rizik od različitih vrsta karcinoma.

Važnost ranog otkrivanja

Podaci pokazuju da 98% pacijentica s karcinomom dojke živi pet ili više godina ako se bolest dijagnosticira u fazi 1, najranijoj fazi, u usporedbi sa samo 26% u fazi 4, odnosno najnaprednijem stadiju.

No problem je u tome što se karcinom dojke u najranijoj fazi trenutno dijagnosticira samo kod oko 44% pacijentica.

Dodatno, za mnoge vrste raka; poput raka gušterače, jetre ili pluća, nema pouzdanih načina ranog otkrivanja raka, što znači da su stope preživljavanja često puno niže,prenosi index.hr.

 
index Instagram400x230 youtube