Ljubuška rukometna priča, autora prof. Nikice Šiljega na stranicama zagrebačke Kvizorame

Poznata hrvatska zagonetačka revija  Kvizorama koja izlazi u Zagrebu, ovih dana, u broju 1695., od 19. 10. 2024. godine, objavljuje zanimljiv prilog i nagradnu križaljku na temu knjige Nikice Šiljega „LJUBUŠKA RUKOMETNA PRIČA“,

zapravo priču o 68 godina ljubuške rukometne povijesti, što je i podnaslov ove zanimljive monografije. Ovom objavom se nastavlja serija predstavljanja autora iz ljubuškog kraja koju taj zagonetački tjednik njeguje već više godina. Tako su ranije u tom tjedniku kroz zagonetke, pretežno križaljke, predstavljena djela naših književnika Veselka Koromana, Mate Grbavca, Zvonimira Mikulića, fra Ante Marića, fra Ike Skoke i brojnih drugih.

Autor svih tih križaljaka, ali i mnogobrojnih drugih enigmatskih uradaka, je Stanko Šarac iz Gornjih Radišića, priznati  i nagrađivani hrvatski  zagonetač koji je svoju prvu križaljku objavio kao ljubuški gimnazijalac još davne 1972. godine u nekadašnjem zagrebačkom tjedniku Vikend. Šarac je bio prvi Hercegovac koji je još 1980. godine nastupio u prvoj seriji TV kviza Kviskoteka, a koju je kasnije proslavio nezaboravni profesor, pokojni Radoslav Dodig, također naš Ljubušak.  
 
Šarac je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1978. godine i čitav radni vijek je proveo u gospodarstvu. Kao pravni savjetnik, u Hrvatskom telekomu u Zagrebu,  jedan dio radne karijere je proveo i u našim krajevima kao član uprave HT Eroneta u jednom mandatu. Sa stricem, Petrom Šarcem suautor je  knjige o Radišićima, objavljene u Ljubuškom 2011.godine.
 
Inače, hrvatska zagonetačka revija Kvizorama je priznati tjednik koji se na tržištu nalazi već trideset i četiri godine, a  objavljuje radove istaknutih zagonetačkih autora, među kojima su i brojni Hercegovci. Tjednik se prodaje u više od deset tisuća primjeraka u nekoliko zemalja, pa tako i u Bosni i Hercegovini. 
 
Tradicionalno se na zadnjoj stranici pojedinog broja objavljuje nagradna križaljka -  skandinavka kojom se rješavačima nudi kao nagrada upravo predstavljeno izdanje. Tako se u ovom broju predstavlja opsežna knjiga Nikice Šiljega u nakladi Rukometne akademije Izviđač. Troje najsretnijih će imati priliku dobiti primjerak ove knjige ako pravilno riješe nagradne pojmove. A među nagradnim pojmovima križaljke se nalaze i prezimena naših rukometaša koji su upravo ovih dana igrali zapažene uloge u europskom natjecanju. Mandić i Grbavac su na vratima Zagreba podsjetili nas Ljubušake na legendarne i nezaboravne susrete Izviđača i Barcelone.   
 
Možda je zanimljivo napomenuti i kako u Leksikonu zagonetača BiH, koji je sastavio i 2020. godine objavio Nedjeljko Nedić iz Ugljare ( Orašje ) ima uvršteno dosta zagonetača iz Hercegovine koji objavljuju svoje radove u brojnim zagonetačkim izdanjima. Neki danas nisu aktivni jer su ih životne i poslovne obveze usmjerile drugim putevima, a neki su, nažalost, i preminuli. 
 
Ljubuška Gimnazija sa svojim profesorima svakako je vrlo zaslužna da su se mnogi njezini učenici posvetili ovom zanimljivom i općekorisnom zanimanju. Tome danas svjedoče i osuvremenjeni kvizovi po našim mjestima. To je i dokaz kako ulaganje u znanje mladih ljudi svakako treba na različite načine, pa tako i ovakav, poticati.
 
Nadamo se kako će tome doprinijeti i predstavljena knjiga koja je rezultat autorova višegodišnjeg rada i u kojoj su i podaci iz vremena prije kompjutera i interneta našli svoje mjesto, pa će budući naraštaji, kao i svi oni podalje od Hercegovine, moći sagledati prave razmjere uspješne rukometne škole iz Ljubuškoga. Dostatno je samo pogledati sastave reprezentacija Hrvatske, te Bosne i Hercegovine pa da se prepoznaju njeni rezultati i uvjeri se u istinitost ove tvrdnje.
 
index Instagram400x230 youtube