Petorica Ljubušaka i Gruđanin o pohodu na Gran Paradiso i Mont Blanc

HPD Vrlosinj Ljubuški već izvjesno vrijeme organizira izlete na obližnje planine, a članovi ovog društva imali su prigodu posjetiti neke od najviših planinskih vrhova u BiH, ali i u regiji.

Posljednji u nizu pohoda na dva europska planinska vrha Gran Paradiso (4061 m) i Mont Blanc (4810 m) posebno će im ostati u sjećanju, iako su ih nepovoljni vremenski spriječili da u potpunosti ostvare svoje zamisli.

Na ovu avanturu odvažila se ekspedicija u sastavu: Perica Biško, Miroslav Herceg, Zvonimir Mandić, Danijel Akmadžić, Marko Ereš (HPD Vrlosinj Ljubuški) i Dejan Bošnjak (HPD Grude).

-Uspon na Gran Paradiso započeo je prvoga dana i već od 2800 m hodamo samo po snijegu, uspon ide bez problema. Uz savršeno vrijeme i optimizam, dolazimo do 4061 mnv gdje se nalazi Gospin kip. Uz zahvalnu molitvu našoj Majci za sve blagoslove, predajemo joj krunicu iz Hercegovine i uživamo u prelijepom pogledu koji se prostire na sve strane. Sretni i zadovoljni odlazimo u kamp, uz očekivanje povoljnih vremenskih uvjeta za nastavak prema vrhu Mont Blanca. Unatoč lošim prognozama, odlučili smo pokušati i na samome početku uspješno prelazimo jedan od najopasnijih dijelova, Kuloar smrti i prelazimo prepreke sve do 5 sati ujutro kada na visini oko 4100 m upadamo u guste oblake. Tu srećemo grupu od 8 ljudi, pozdravljamo se s njima i u razgovoru s vodičem saznajemo kako se vraćaju jer iznad Vallota pada novi snijeg, a magla još gušća te da nije pametno nastaviti dalje. Donosimo odluku da se i mi vraćamo. Uz neki čudan koktel emocija vraćamo se do Goutera. Prognoza – opet loša, sutradan još gora i donosimo definitivnu odluku kako ovoga puta, iz sigurnosnih razloga prekidamo našu avanturu. Činjenicu da se nismo popeli na vrh malo olakšava to da ga u ova dva dana nije nitko popeo. Kako je tako je, planina će biti tu i drugi put, a priroda nam je još jednom pokazala koliko je moćnija i jača od nas i naših planova. Mi se ipak kući vraćamo s lijepim uspomenama i jednim novim iskustvom, istaknuli su na Facebook stranici HPD Vrlosinj Ljubuški, prenosi Dnevni.ba.

Iz Društva su najavili nove izlete na Zelengoru i Volujak u subotu i nedjelju, 27. i 28. srpnja. Polazak je planiran subotu u jutarnjim satima s parkinga Gradske športske dvorane, a prijevoz kombijem osiguran je za 9 osoba. Ostali će putovati osobnim vozilima. Detalje o izletu, ali i o budućim aktivnostima, možete potražiti na gore spomenutoj Facebook stranici.

 
index Instagram400x230 youtube