Obiteljski vikend izlet u Hercegovinu: Vodič za 5 atrakcija kraj Ljubuškog

Ako tražite savršen obiteljski izlet Hercegovina nudi nevjerojatne destinacije koje vrijedi posjetiti.

Kratka vožnja od većih gradova, poput Splita, Dubrovnika ili Mostara, odvest će vas do prekrasnog područja oko Ljubuškog i Gruda. Tamo ćete otkriti prirodne ljepote, kulturne znamenitosti i mnoštvo aktivnosti za sve uzraste. Provjerite vremensku prognozu, spakirajte obitelj i pripremite se za nezaboravan vikend izlet.

1. Kravica Vodopad

Počnite svoj izlet posjetom jednom od najpoznatijih prirodnih dragulja Hercegovine – vodopadu Kravica. Smješten na rijeci Trebižat, ovaj impresivni vodopad visok 28 metara i širok 120 metara zaista je spektakularan prizor. U donjem dijelu vodopada formira se prirodni bazen idealan za plivanje i uživanje u kristalno čistoj vodi.

Sezona posjeta vodopadu Kravica obično traje od proljeća do jeseni, kada su temperature ugodne za aktivnosti na otvorenom. Mnogi posjetitelji ovdje dolaze da se osvježe u vodi, ali i da uživaju u predivnom prirodnom okruženju i fotografiraju pejzaž. Kraj vodopada imate drveni restoran te kafić gdje se možete okrijepiti ako niste unaprijed pripremili piknik.

Put do Vodopada Kravica dobro je označen i prilično je jednostavan za navigaciju. Većina posjetitelja dolazi automobilima, a postoji parkiralište na kojem možete ostaviti automobil prije nego što se spustite stepenicama do vodopada. Također, na raspolaganju vam je i mali vlakić koji za samo 2 KM (1 EUR) po odrasloj osobi omogućava spuštanje do Vodopada Kravica ili povratak natrag do ulaza. Iako je udaljenost svega 400-500 metara pješke, vlakić je prikladna opcija za one koji žele izbjeći hodanje. Usluga se plaća isključivo gotovinom.

Cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu cijele godine iznosi 20 KM (10,23 EUR). Za mlade od 7 do 18 godina iznosi 10 KM (5,12 EUR). Djeca do 7 godina starosti imaju pravo na besplatan ulaz.

2. Tvrđava Herceg Stjepana: Stari grad

Nakon opuštanja uz vodopad, uputite se prema tvrđavi Herceg Stjepana, iznad Ljubuškog. Ova povijesna utvrda “ Stari grad” nudi fascinantan pogled na cijelu okolinu i pruža uvid u bogatu povijest regije.

Prema legendi, Ljubuški je dobio ime jer je Stjepan tu ljubovao, što dodaje romantičnu notu ovoj povijesnoj destinaciji. Danas, Stari grad nudi besplatan ulaz i zanimljivo istraživanje za cijelu obitelj.

Neki dijelovi su obnovljeni, dok su drugi još uvijek u procesu restauracije. Ulaz je besplatan, a imate priliku za istraživanje ostataka tvrđave i uživanje u panoramskom pogledu​.

3. Ravlića Pećina

Nastavite prema Ravlića pećini, gdje vas čeka kratka, ali zanimljiva avantura. Ulaznica za odrasle iznosi 5 KM (2,55 EUR), dok je za djecu 2 KM (1,02 EUR). Pećina je osvijetljena i prilagođena za turističke posjete, a šetnja kroz nju traje oko 20 minuta. Unutrašnja temperatura je oko 15 stupnjeva, pa je preporučljivo ponijeti laganu jaknu.

4. Avanturistički Park Peć Mlini

Ispod Ravlića pećine nalazi se Avanturistički park Peć Mlini. Za one koji traže adrenalin, Avanturistički park Peć Mlini nudi niz aktivnosti poput ziplinea, slobodnog penjanja i Via Ferrate. 

Najduži zipline u BiH možete probati za 50 KM (25,56 EUR), dok ćete za slobodno penjanje izdvojit 20 KM (10,23 EUR). Šetnica do izvora rijeke Tihaljine je besplatna i idealna za obiteljsku šetnju. Mjesto je savršeno za piknik i istraživanje prirode, a ako dolazite s malom djecom, umjesto kolica preporučamo nosiljku.

5. Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša je pravi prirodni biser Hercegovine, dug 50 i visok 5 metara. Njegova bujna ljepota i silina padajuće vode nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ovo idilično mjesto pruža nevjerojatne prilike za opuštanje, istraživanje, fotografiranje i uživanje u prirodnim čarolijama.

Uz to, u blizini se nalazi restoran i kafić koji nude raznovrsnu ponudu hrane i pića. Posebno preporučujemo restoran Prirodni vodeni park “Koćuša”, gdje možete uživati u gastronomskim delicijama s prekrasnim pogledom na vodopad i okolnu prirodu.

Adria Centar Koćuša

Za udoban boravak, preporučujemo smještaj u Adria Centru Koćuša, koji se nalazi na kraćim udaljenostima od svih navedenih atrakcija. Vodopad Koćuša je doslovno na 5 minuta šetnje od Adria Centra. To vam omogućuje da maksimalno iskoristite svoje vrijeme istražujući okolicu bez gubljenja vremena na vožnju.

U pauzi od istraživanja lokalnih atrakcija, uživajte u velikom vanjskom bazenu ili kajakarenju na rijeci Trebižat koje Centar nudi. Moderno opremljene sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne. Sobe imaju besplatan WiFi, klima-uređaj i TV ravnog ekrana, a jutra su rezervirana za najbogatiji kontinentalni doručak koji ste ikad vidjeli.

Kao dodatni bonus, gostima je na raspolaganju besplatno korištenje bicikala. Laganom vožnjom upustite se u istraživanje okolnih područja na aktivan i ekološki prihvatljiv način.

Rezervirajte svoju sobu već danas i pripremite se za nezaboravan obiteljski vikend u Hercegovini!

 
index Instagram400x230 youtube