Gastro “monijade” – od Antike do naših dana vjerni su pratitelji turističkog hedonizma

Zlatne boje jeseni od pamtivijeka su bile i dobra prigoda za kušanje i druženje uz gastro proizvode i svojevrsne “monade”, a temeljište imaju još od antičkih dana i slave božanstvima Dionisu ili Bakhusu.

Slobodne jezične varijante poput džigerijade, zeljijade, raštikijade, prasijade, biklijade kao i druge varijante poput Dani kušanja vina, maslina, mandarina ili Dani nekih popularnih osoba poput Tina, Držića, Andrića, Marulića… već su prepoznati i kao vrlo atraktivni turistički proizvodi posebno u Dinaridima.

Gastro kultura je jedan od najznačajnijih turističkih aduta u receptivnoj destinaciji pa je često i glavni motiv dolaska turista koji imaju hedonističke navade u druženju i uživanju u jelu i piću. Upravo ovih dana smo svjedoci takvih “monijada” koji često imaju i natjecateljski karakter.

Tako je na recentno održanoj Džigarijadi u pitoresknom CRVENOM GRMU uz Napoleonovu cestu između Vrgorca i Ljubuškog gdje su glavne nagrade iskuhali domicilni restorani Kiwi iz Gruda i Laganini iz Ljubuškog. Priznanja su im uz domaćina Hercega iz Bingo pečenjarnica dodijelili i poznati ugostitelj iz etno sela Kokorići, Zvonimir Pervan, agro poduzetnik iz Banja Luke, Željko Domazet te proslavljeni alpinist i TV publicist Stipe Božić.

I nagrade koje su laureati dobili također su iz gastro sfere pa su na kraju i pozamašni pršut Herceg pršutane zalijevane žilavkom vinarije Keža iz Studenaca te dižestivom dunjevače iz okolice Banja Luke s obala Vrbasa.

Moglo se čuti i gange i bećarca uz nezaobilazne pučke viceve i tradicionalne veselice domicilnog puka s obje strane nesretne granice koja podijeli drevnu Rastočku župu između stranih osvajača. Al dok je dobre volje i želje za hedonizmom i gastro druženjem ni granice ne mogu bit prepreke. Tako je oduvijek bilo i bit će.

Zato i nova art i gastro druženja koja slijede u listopadu na Raštikijadi u Ružićima kod Gruda i Domanovićima i Mogorjelu kod Čapljine, prigoda su za nova bezgranična druženja, ali i turistički hedonizam svih oblika boja i dezena. Bitna je dobra volja i druželjubivost, a tko traži više sve može pronaći u siru kao izvornom delmatskom proizvodu, pršutu kao proizvodu dinarskog gena i bure te vina kao antičke baštine.

IN VINO VERITAS najbolji je slogan i motiv za gastro druženja i turistički hedonizam.

 
index Instagram400x230 youtube