4 žile kucavice Neretve: Istraživanje biodiverziteta i identifikacija problema [video i publikacija]

Hercegovačke rijeke Buna, Bunica, Bregava i Trebižat pritoke su donjeg dijela Neretve, najveće bosansko-hercegovačke rijeke Jadranskog sliva.

Tijekom povijesti, uz ove rijeke i u njih, naselio se vrlo specifičan živi svijet, sličan onom kontinentalnom, ali ipak sa svojim jedinstvenim karakteristikama i oblicima, što ga čini potpuno drugačijim.

Usprkos ovoj jedinstvenosti, ovim rijekama i dalje prijete projekti čija bi realizacija dovela do ugrožavanja njihovog biodiverziteta, ljepote i posebnosti, navodi Centar za životnu sredinu.

Kroz projekt „Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat“ na ovom području istraživani su flora i vegetacija, vodozemci i gmizavci, sisari, ptice, leptiri, mahovine i vodeni makrobeskičmenjaci s ciljem da se kroz kombinaciju naučno-istraživačkog rada i aktivnosti zagovaranja postigne dugoročna zaštita i održiva upotreba ove četiri pritoke Neretve.

Podsjetimo, Grad Ljubuški je prva jedinica lokalne samouprave na području Federacije BiH potpisnica Deklaracije „Općine bez brana“,  kojom je definirano da se na području Grada Ljubuškog neće graditi male hidroelektrane.

Publikaciju Biodiverzitet Bune, Bunice, Bregave i Trebižata pogledajte klikom OVDJE!

 
index Instagram400x230 youtube