Hercegovački “kralj kladionica” podmirio je 44.5 milijuna kuna Mamićevog duga državi

Hercegovački poduzetnik Renato Reno Korać, vlasnik lanca kladionica u BiH, Zdravku Mamiću je dao 44.5 milijuna kuna kojima je Zdravko Mamić podmirio dug državi, piše Jutarnji list.

“Ma neću to uopće komentirat. Nema potrebe da to komentiram za novine. Neka ljudi pišu, to je njihovo pravo, no ja to neću komentirat”, odgovorio je u kratkom telefonskom razgovoru Zdravko Mamić na pitanje može li nam nešto reći o spomenutoj pozajmici od 44.5 milijuna te o njegovu odnosu s Koraćem.

Korać je inače bio aktivan i u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, a njegov Facebook profil pun je slika s osobama iz javnog života poput Marka Perkovića Thompsona, Zdravka Dalića, Milijana Brkića…

S većinom istaknutijih sportaša i pjevača ima zajedničke fotografije, ali su vidljive i njegove fotografije s istaknutijim političarima. Mediji su objavljivali njegove fotografije s bivšom predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović. Često ga se povezuje s HDZ-om i smatra ga se utjecajnim u HDZ-u BiH.

Podsjetimo, Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 milijuna kuna, no 7.5 milijuna kuna država mu je već bila oduzela, a radi se o jamstvu koje je Mamić svojevremeno uplatio za ukidanje istražnoga zatvora, da bi mu ga USKOK, nakon što je Mamiću jamstvo vraćeno, također zablokirao. Mamiću je do podmirenja duga od 52 milijuna kuna nedostajalo još 44.5 milijuna kuna, a država bi ubrzo na osnovi tog potraživanja nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom počela provoditi ovrhe.

No, 21. srpnja Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostalih 44.5 milijuna kuna te tako podmirila dug. Također, s Državnim odvjetništvom je sklopljen sporazum da se taj novac Mamiću, ako bi Ustavni sud i ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega, ne vraća tijekom ponovljenoga postupka, već će se čekati pravomoćni ishod toga eventualnog ponovljenog postupka.

Poseban upitnik stajao je nad porijeklom novca kojim je Mamić vratio dug.

Govorilo se o tome da je dignuo kredit, ali je Mamiću novac posudio Korać.

Kada je Mamićeva supruga uplaćivala toliki iznos, morala je i predočiti njegov izvor, a na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao je njegovo porijeklo kako bi se otklonile sumnje da je Korać samo poslužio kao paravan za uplatu.

No, provjere koje je Hrvatska zatražila od BiH pokazale su da je Korać doista bio u posjedu tolike svote gotovoga novca (oko 6 milijuna eura) te da ga je on dao Mamiću, piše Jutarnji list.

Renato Korać stvarni je vlasnik Premier World Sport kladioničarske tvrtke iz Čitluka u BiH.

 
index Instagram400x230 youtube