Prvi Hrvat u svemiru: 'Straha ima, ali isplati se da vidim Zemlju kako se okreće...'

Cijeli svijet prati svemirsku utrku mega-milijardera Elona Muska, Jeffa Bezosa i Richarda Bransona koji se natječu tko će prije sebe i svoj ego lansirati u zvijezde.

Ali paralelno tiho traje i malo poznata utrka tko će biti prvi Hrvat u Svemiru, i tu sad imamo novi zaokret.

Vjerojatno niste ni znali da postoji ta cro space utrka, ali ona traje već 13 godina. Još od davne 2008. kad se splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić koji se obogatio u biznisu s telefonskim centralama i antenama, predbilježio za komercijalni svemirski let preko kompanije Bransonove komapnije Virgin Atlantic. Ali to je nekako zapelo i prije nego je počelo, pa se onda 2018. godine činilo da će prvi Hrvat u svemiru biti entuzijastični profesor geografije Dejan Nemčić. On je pozvan da se u okviru projekta Space for Humanity provoza orbitalnom putanjom, ali to je sve odgođeno zbog korone. Pa je sada ipak opet prvi najizgledniji za let Buljubašić kojeg su pozvali u Ameriku na testiranja, a do ruba svemira mogao bi doći već iduće godine, javlja RTL.

Kofere za svemir spakirat će splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić koji će biti prvi Hrvat u svemiru. Kartu mu je prije 10 godina kupila supruga nakon što su u Singapuru upoznali Brensona.

"I onda je on poslao ponudu jer je želio da iz svakog kraja svijete netko doći jer je to vrlo zahtjevan projekt. Nadam se da će biti spektularan pogled. Cijena nije bila 200 tisuća dolara kao što se govorilo, dao nam je popust. Uzela mi je kartu žena, valjda se nadala da će biti u jednom smjeru", rekao je Buljubašić. Nije to put bez povratka nego let do ruba svemira i nazad. Put će trajati oko dva sata. Početak je to turističkih komercijalnih podorbitalnih letova.

"Pa uvjetno se smatra granica svemira na 100 kilometara, tko dođe na tu visinu smatra se da je došao na rub svemira. Za orbitalne letove potrebna vam je brzina od 27 tisuća km/ na sat, a podorbitalne letove vam je dovoljno postići brzinu od 4 tisuće km/h i s tom brzinom možete doći do zemlje", izjavio je Ante Radonić, komentator svemirskih istraživanja.

Od zemlje do svemira s Virgin Galacticom prvi ide Richard Branson već u nedjelju. Tako je britanski milijarder preduhitrio svog glavnog konkurenta u lovu na svemir osnivača Amazona Jeffa Bezosa koji na leti 21., Bransonu će društvo praviti dvojica pilota, troje članova posade, brat i osoba čiji identitet još nije poznat, a koja je kartu kupila na dražbi za 28 milijuna dolara. Cijena je za buduće letove oko 200 tisuća dolara.

 
index Instagram400x230 youtube