Dani kosidbe na Kupresu održani prvi put pod zaštitom UNESCO-a, "korona mjere" zaustavile Luku Bebeka

Tradicionalna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu “Strljanica 2021” održana je u nedjelju po prvi put pod zaštitom UNESCO-a.

Natjecanje u košenju trave na Kupresu je krajem 2020. godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije ponio je Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada. Drugo mjesto osvojio je Mario Prljević, a treći je bio Ivan Ivković Ćibara.

- Pokosio sam 20 duluma zemlje, to su mi najbolje pripreme. Do sada sam imao 56 prvih mjesta, a ni sam ne zna koliko drugih i trećih - kazao je u izjavi za medije kosbaša Milorad Sladojević Đeli iz Mrkonjić Grada.

dani-kosidbe-kupres-2021-2.jpg

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Na jučerašnjem natjecanju je trebao nastupiti i Luka Bebek iz Šipovače, više puta jedini predstavnik Ljubuškog i Hercegovine na ovom viteškom natjecanju kosaca. Tjednima se u Šipovači pripremao za novi nastup, međutim "korona mjere" u Republici Hrvatskoj, koju je prije nekoliko dana posjetio, u tome su ga spriječile.

 

 
index Instagram400x230 youtube