Španjolci izdali knjigu o čovjeku koji je Hrvatima nanio toliko zla: 'Kriminalac, pljačkaš i ubojica'

"Ova knjiga objašnjava kako je Jugoslavija od primjera suživota postala pakao. Pokazuje kako je lako upaliti fitilj mržnje u masama i nogomet koristiti kao benzin", navodi El Pais.

Dios, patria y muerte: el fútbol en la guerra de los Balcanes (Bog, domovina i smrt: nogomet u ratu na Balkanu) nova je knjiga španjolskog novinara Diega Mariottinija.

U njoj je opisao raspad Jugoslavije i krvavi rat na ovim prostorima te kako je nogometna lopta postala protagonist groznih događaja od prije 30-ak godina.

Na naslovnici knjige je kultna scena na kojoj Zvonimir Boban udara milicajca Ahmetovića na nikad odigranoj utakmici Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru u svibnju 1990. godine.

Knjiga se najviše bavi zloglasnim Željkom Ražnatovićem Arkanom kojeg španjolski mediji u prikazu ove knjige opisuju kao "jednog od najvećih zločinaca u suvremenoj povijesti" i kao "kriminalca, švercera, pljačkaša i ubojicu".

Arkan je bio na utakmici na Maksimiru, a kasnije je okupio krvnike Tigrove. Oni su najprije ultrasi Crvene zvezde i među njima je bilo kriminalaca puštenih iz zatvora. Prije negoli su postali paravojnici ratnim vještinama su ih obučavali bivši časnici Legije stranaca kao što je bio Milorad Ulemek zvani Legija.

Arkanovi Tigrovi kasnije su činili stravične zločine, a nažalost su ostavili trag i u Hrvatskoj. Arkan je u poratnoj Srbiji postao "biznismen" i uživao zaštitu moćnika. Vodio je nogometni klub Obilić do prvog naslova i svojoj supruzi Ceci novcem zarađenim na kriminalu financirao pjevačku karijeru.

Haaški sud je protiv Arkana podignuo optužnicu, a ovaj je ratni zločinac život okončao u jednom beogradskom hotelu gdje je 2000. ubijen u nerazjašnjenim okolnostima.

"Ova knjiga objašnjava kako je Jugoslavija od primjera suživota postala pakao. Pokazuje kako je lako upaliti fitilj mržnje u masama i nogomet koristiti kao benzin", navodi El Pais.

 
index Instagram400x230 youtube