Prvi COVID migranti iz EU naselili su Zemlju Hercegovu

Četvero građana Londona odnedavno su stanovnici Mostara. Tu su kupili nekretninu i ne namjeravaju se dugo godina vraćati u UK. London je kažu grad duhova.

Obitelj iz Njemačke nedavno je kupila kuću u Ljubuškom. Nemaju nikakvih točaka dodirnih s Ljubuškim. Vozili su se po Hercegovini, s namjerom da se dosele i odabarali su Ljubuški.

Francuska obitelj iz Lyona doselila se u Trebinje. Oni su kažu prvi ali ih stiže još.

Ovo su pioniri, moguća najava prvog vala nečeg sjajnog što bi se moglo dogoditi Hercegovini.

Hrvatska doživljava nešto slično no u daleko manjoj mjeri zbog  lockdowna koji je ipak znatno blaži nego po zemljama Srednje. Zapadne i Sjeverne Europe.

Naime uvjeti života u EU su postali nemogući. Nomadi , ljudi koji zarađuju online, bez puno muke saznali su koje je trenutno najbolje mjesto u Europi za život.

Svi mi znamo da ovaj naš poluanarhični sustav jeste najbolji sustav za život. Što slabija država to je život čovjekov ponosniji i sretniji. Odavno je Hercegovina najbole mjesto za život u Europi. No sada je tek otkrivena. Druga je po redu naravno Bosna. Potom ide Crna Gora. Ti poluanarhične regije nekadašnjeg velikog Tvrtkovog, Dušanovog i Tomislavog carstva.

Kolike su šanse da u se u idućim mjesecima tisuće COVID migranata ne krenu  doseljavati u BIH? I kako će na te migrante, reagirati SDA? Te “probosanske stranke” okrenute  Europi?

Možda se nekome ova informacija ne čini zanimljivom no ovi prostori nisu doživjeli doselenike iz Europe još iz vremena progona Židova sefarda, koe su Španjolci protjerali nakon rekonkviste a turki kalif ih primio u BIH. Oni su nam donijeli sevdah i sevdalinku.

Nego vratimo se na temu. Ako doseljavanje EU građana u BIH poraste, kako će reagirati Selmo Cikotić?

Doseljavanje novih EU nacija u BIH možda predstavlja zadnju nadu da će se ova bijeda od države raspasti u miru.

Zamislimo BIH u kojoj sutra živi pola milijuna stranaca, EU građana kao nomadi?

Zamislimo taj standard , taj brzi ulazak u EU i aneksiju BIH Eurpi kao direktnog teritorija Europe nad kojim upravlja EU vlada.

Dakle prostor koji nije država nego je naprosto dio EU?

Zamislimo da Mostar postane novi Brussels Europe?

Kao jedini grad u BIH koji je očuvao svoju multietničnost.

Takva prilika se ne smije propustiti. Ako kantoni u kojima je zabranjen Nobelovac Ivo Andrić i u kojima se veliča Sakib, to  odbiju, ako budu htjeli ostati u Neoosmanskoj uniji, taj stav također, treba prihvatiti kao demokratski i legitiman.

Mi nećemo.

Poslijednja izmjena danaPetak, 19 Veljača 2021 19:25
 
index Instagram400x230 youtube