U Banja Luci osnovana tvrtka za uzgoj marihuane

Srpsko – kanadski novinar, politički aktivista i zagovornik legalizacije marihuane John Bosnić osnovao je u Banja Luci tvrtku za uzgoj tekstilnih biljaka u koje se, između ostalog, ubraja i konoplja, odnosno kanabis ili marihuana, piše portal Capital.

Prema podacima Okružnog gospodarskog suda u Banja Luci, ove godine registrirana je tvrtka "Canna D.A.", sa sjedištem u središtu Banja Luke u Srpskoj ulici, a vlasnici su John Bosnić i Zoran Vasiljević.

Nedavno je razriješen direktor te tvrtke Mićo Vrućinić, a za novog direktora imenovan je Vasiljević, dok se Bosnić vodi kao zamjenik direktora.

Bosnić zagovara uzgoj konoplje, njenu legalizaciju, korištenje njenog sjemena i ulja u zdravstvene svrhe.

U Vojvodini uzgaja industrijsku konoplju na površini od oko 25 hektara, a govoreći za medije, Bosnić je prošle godine rekao kako želi da proizvodi i ulje CBD, proizvod od sušenih cvjetova konoplje, za koji kaže da je lijek.

-Saznao sam da u Republici Srpskoj ima više vrsta dozvoljenih sjemena za konoplju, nego u Srbiji. To znači da poljoprivrednik koji sije u Srpskoj može imati 30 puta veći profit nego u Srbiji, jer može da koristi sjeme koje daje više cvijeta, rekao je Bosnić ranije za BalkanInfo.

Dodao je da se ulje može koristiti za 51 vrstu bolova.

-Ulje se legalno propisuje od strane doktora u svijetu. Lijek je za epilepsiju, MS. THC se na zapadu koristi za liječenje više vrsta raka, istakao je Bosnić.

Dodao je kako ima sjeme konoplje koje se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, da je jedan od najmoćnijih izvora proteina, što mu je i bio prvi cilj da proizvodi.

-Od sjemena može da se dobije i ulje. Stabljike konoplje se koriste za pravljenje tekstila, koji je jači od pamuka. Možemo da imamo jaku tekstilnu industriju i da proizvodimo sve što nosimo, ako bi uzgajali konoplju, rekao je Bosnić.

 
index Instagram400x230 youtube