Velika Britanija bacila nove respiratore iz Kine jer mogu ubiti pacijente

Kineski respiratori koje je britansko Ministarstvo zdravstva kupilo za borbu protiv koronavirusa su loše napravljeni, nestabilni za upotrebu u bolnicama i potencijalno opasni za pacijente, saznaje britanski Guardian.

Svih 250 uređaja koji su stigli iz Kine 4. travnja su toliko problematični da su proglašeni neupotrebljivim i odbačeni su, piše ovaj list, prenosi portal Novizivot.net.

Liječnici u državnim bolnicama regije West Midlands, gdje su respiratori raspodijeljeni, su do te mjere bili zabrinuti ovim uređajima da su pisali britanskom ministru zdravstva Mattu Hancocku tvrdeći da uređaji mogu ubiti pacijenta.

“Smatramo da ako bi se počeli koristiti, uređaji bi bili jako štetni po pacijente, vjerojatno uzrokujući i smrt pacijenata”, napisali su liječnici u svom pismu do kojeg je došla TV kuća NBC News.

“Željno isčekujem povlačenje i zamjenu ovih respiratora boljim, koji mogu pružiti bolju respiraciju pacijenata na intenzivnoj njezi”.

Model uređaja koje je britansko Ministarstvo zdravstva kupilo je Shangrila 510 a proizvodi ih Beijing Aeonmed – glavni proizvođač ventilatora u Kini.

Napravljeni su za upotrebu u ambulantnim vozilima – ne u bolnicama, tvrde doktori, prenosi Guardian.

 
index Instagram400x230 youtube