Izbori odlučuju smjer EU-a, svoj glas mogu dati i Hrvati iz BiH

U idućem tjednu, od 6. do 9. lipnja, u državama članicama provest će se deseti izbori za Europski parlament, a građani Hrvatske svojih će 12 zastupnika birati 9. lipnja.

Hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini također će moći glasovati 9. lipnja od 7:00 do 19:00 sati na sedam lokacija: Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli, Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, Osnovna škola “Vitez” u Vitezu te Školski centar fra Martina Nedića u Orašju.

Inače, izbori zastupnika u Europski parlament održavaju se tijekom posljednje godine petogodišnjeg mandata Europskog parlamenta, a građani Hrvatske birat će 12 članova između 300 kandidata s 25 lista, odnosno 23 stranačke i dvije neovisne.

HDZ-ovu listu nosi Andrej Plenković, Mostovu Božo Petrov, DP-ovu Ivan Penava, SDP-ovu koalicijsku Biljana Borzan, MOŽEMO! Gordan Bosanac itd.

Proširenje EU

Ovo su prvi izbori za Europski parlament nakon Brexita, pandemije Covida-19 te ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku koji su polarizirali Europu.

S obzirom na brojne izazove, ovogodišnji izbori imaju veliki značaj jer političke odluke koje se donose u Europskom parlamentu utječu na smjer kojim će se Europa kretati.

 
index Instagram400x230 youtube