Slovenija u subotu uvodi nazdor na granici s Hrvatskom

Suspenzija šengena trajat će najmanje deset dana.

Slovenska vlada odlučila je da će od subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom i Slovenijom, objavila je agencija STA. Suspenzija šengena na granicama s Hrvatskom i Mađarskom trajat će najmanje deset dana, odlučeno je na sjedinici vlade u četvrtak. 

Premijer Andrej Plenković jutros na sjednici Vlade posebnu pozornost pridao upravo slovenskoj najavi kotrole. Na sjednici je ustvrdio kako je riječ o privremenom potezu koji nije novitet.

"Uvođenje graničnih kontrola, želim naglasiti, nije novitet. Do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma. Važno je napomenuti da je ovo privremeno", pojasnio je na sjednici te ustvrdio kako privremena kontrola treba ostati "iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu primjene i trajanja".

Na konferenciji za medije potom je istaknuo da je ono što je Slovenija odlučila napraviti "isključivo vezano za odluku Italije. Moramo kontekstualizirati. Italija je to donijela iz niza razloga, ima ogroman priljev migranata". 

Pojasnio je funkcioniranje privremenih graničnih kontrola u Schengenu. "Treba znati da takve mjere Austrija ima, primjerice, prema Češkoj. Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj. Norveška u svim svojim lukama. Njemačka na kopnenoj granici s Austrijom. Austrija sa Slovačkom. Češka sa Slovačkom, Poljska sa Slovačkom, Slovačka s Mađarskom, Švedska na svim granicama, Francuska na svim unutarnjim granicama, Austrija s Mađarskom i Slovenijom, Danska na svim unutarnjim granicama. To je praktički šira pojava. Ovo nema veze s Hrvatskom, u smislu da je ovdje neki poseban problem. Ovo je u kontekstu promijenjene sigurnosne situacije i prijetnji terorizma", naveo je. 

Također, napomenuo je kako Slovenija mjere uvodi i prema Mađarskoj. Upitan za komentar oko kritika slovenskog ministra koje su se pojavile u medijima, Plenković kaže kako se ministar susreo danas s Davorom Božinovićem te kako na tom susretu nije kritizirao Hrvatsku. Sastanak ministara unutarnjih poslova, koji još traje, posvećen je upravo temi kontrola na granicama.

 
index Instagram400x230 youtube