AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto: Očekuju li nas rekordne vrućine ili oluje i poplave?

AccuWeather meteorolozi su objavili vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Europi uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu. Veći dio Europe bi se mogao suočiti sa sušom, no na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.

Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. lipnja, otprilike tri tjedna nakon početka meteorološkog ljeta 1. lipnja. Ljetno vrijeme će brzo početi širom središnje i sjeverne Europe, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prijelaz u novu sezonu, piše Klix.ba

Hoće li i 2023. biti godina rekordnih ljetnih temperatura?

S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada se radi o najtoplijem ljetu zabilježenom na europskom kontinentu, mnogi se pitaju hoće li i 2023. biti godina rekordne vrućine. Iako je u travnju ove godine u Španjolskoj već postavljen rekod za najvišu travanjsku temperaturu ikada zabilježenu u Europi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

"Očekuje se da će ekstremne vrućine biti manje učestale na cijelom kontinentu u odnosu na posljednje godine. Bit će vremena kad će postati vruće, ali je malo vjerojatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta", kaže meteorolog Tyler Roys.

Međutim, iz AccuWeathera upozoravaju na toplije noći nego što je uobičajeno s tendencijom da temperature budu iznad povijesnog prosjeka za ljeto u Europi.

Istočna Europa je pak sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu povijesnog prosjeka i bez vala vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumuniju i Srbiju.

Suho i toplo ljeto

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u usporedbi s povijesnim prosjekom što bi moglo izazvati probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.

Lipanj i srpanj će biti najsužniji mjeseci nakon čega se može očekivati padalinsko olakšanje.

Oni kojima su padaline najpotrebnije kao što su Španjolska i Italija, čini se da ove godine ipak neće dobiti olakšanje.

Oluje na Balkanu

AccuWeather ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerojatnije suočiti s češćim padalinama i lošijim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom Europe.

"Padaline bi trebale biti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana", kaže Roys.

Međutim, na Balkanu bi nevrijeme moglo rezultirati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padalina povećava iznad povijesnog prosjeka za ovu sezonu.

"Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad", rekao je Roys, prenosi Klix.

Međutim, to ne znači da je na Balkanu izgubljena svaka nada da ćemo uživati u ljetnim planovima i godišnjim odmorima jer će itekako biti lijepih i sunčanih dana.

 
index Instagram400x230 youtube