Četiri zlatne medalje za hercegovačke maslinare u New Yorku

Najprestižnije svjetsko natjecanje maslinovih ulja u New Yorku, NYIOOC 2023., hercegovačkim maslinarima donijelo je čak četiri zlatne medalje.

Potvrda je to izuzetne kvalitete maslinova ulja, ali i zalaganja ovdašnjih maslinara, koji su, po svemu sudeći, vrhunski znalci u svom poslu.

Potvrda dosadašnjeg uspjeha

Na ovogodišnjem natjecanju bilo je prijavljeno preko 1.100 uzoraka ulja iz 28 zemalja svijeta, a ono što sa zadovoljstvom možemo istaknuti je to da dvije medalje stižu u Ljubuški, piše Dnevni list.

Šesta po redu zlatna medalja na ovom natjecanju u vlasništvu je obitelji Škegro, koja je, osim po maslinovu ulju, poznata i po izvrsnim vinima. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Krš proizvode od ručno ubranih sorti maslina: oblica, pendolino, casaliva, lastovka, levantinka, leccino i cipressino.

Braća Slaven i Bruno Granić, kao vlasnici maslinika na Staroj Teskeri, također su dobitnici zlatne medalje, a ona dodatno dobiva na vrijednosti ako uzmemo u obzir to su da su se na ovom natjecanju predstavili prvi put. Istarska bjelica, kao monosortno ulje bogato aromom, dobilo je odličnu ocjenu, a time su potvrđeni rezultati koje Granići postižu na natjecanjima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Njima se pridružio i Slavko Čule, kojem je zlato pripalo za Mandino, ekstra djevičansko maslinovo ulje, proizvedeno od sorti istarska bjelica, oblica, leccino i pendolino. U pitanju je obiteljski maslinik koji se nalazi u mjestu Kruševo kraj Mostara, a vrijedi istaknuti to kako je Čule već imao prigodu sudjelovati na ovom natjecanju te je 2021. godine osvojio srebrnu medalju.

Dante Olive Oil još je jedno zlatom okrunjeno ulje, u vlasništvu Marka Krvavca iz Gabele. Riječ je o mješavini sorti oblica, levantinka, lastovka, istarska bjelica, buža, drobnica, leccino, pendolino, frantoio, itrana, coratina i cipressino, piše Dnevni list.

Želja za boljom suradnjom

Postignuti rezultati još jednom su potvrdili da je BiH i statistički među najboljim maslinarskim zemljama u svijetu.

U skladu s navedenim, maslinari se nadaju boljoj suradnji s predstavnicima općina, gradova i županija te njihovoj pomoći, budući da su za prijave na natjecanje i slanje uzoraka potrebna pozamašna novčana sredstva. Uz njihovu pomoć, bilo bi daleko veće zanimanje maslinara za dokazivanje izuzetne kvalitete maslinovih ulja na međunarodnoj sceni.

Primjerice, Istra i Dalmacija sufinanciraju 50 posto troškova lokalnim maslinarima za međunarodna natjecanja, a kvalitetnija suradnja s predstavnicima vlasti, smatraju hercegovački maslinari, može doprinijeti tome da se dokaže kako je i BiH u njihovu rangu, zaključuje Dnevni list.

 
index Instagram400x230 youtube