Rekordni broj podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj

U Njemačkoj je prošle godine naglo porastao broj podnositelja zahtjeva za azilom, kojih je sada 217.774, uz istodobnih preko milijun izbjeglica iz Ukrajine koje ne moraju podnositi zahtjev za azilom kako bi dobili zaštitu, priopćeno je u srijedu.

„U Njemačkoj je 2022. po prvi put zahtjev za azilom podnijelo 217.774 osoba, što je porast od 47 posto u usporedbi s prethodnom godinom“, priopćio je Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

Najveći broj podnositelja zahtjeva za azilom dolazi iz Sirije, iza koje slijedi Afganistan, Turska, Irak i Gruzija.

Oko milijun izbjeglica koje su nakon ruskog napada na Ukrajinu stigle u Njemačku ne ulaze u ove statistike zbog toga što prema EU smjernici izbjeglice iz Ukrajine nisu obvezne podnijeti zahtjev za azilom kako bi stekle zaštitu.

Time je broj osoba koje su u Njemačkoj u roku jedne godine potražile zaštitu premašio brojku iz 2016., kada je u Njemačku stiglo gotovo milijun izbjeglica iz Sirije.

U 17 posto svih podnesenih zahtjeva za azilom doneseno je pozitivno rješenje, a odbijeno je 21 posto. U ostalim slučajevima je odobrena zaštita do daljnjega, zbog moguće opasnosti u slučaju povratka u domovinu.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je rekla kako broj podnositelja zahtjeva za azilom raste unatoč brojnim mjerama koje za cilj imaju smanjenje ilegalnih prelazaka granice.

„Mi smo donijeli mnoge mjere kako bi jače usmjeravali i ograničavali migraciju u Njemačku“, rekla je Faeser reagirajući na najnovije statistike. Među pojačane mjere spada i jačanje graničnih kontrola prema Austriji i Češkoj, kao i pojačano protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom.

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU kritizirala je socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu vladu kako ne čini dovoljno u sprječavanju ilegalnih prelazaka granica.

„Velikodušnim pravilima kada su u pitanju osobe koje zapravo ne bi smjele biti u Njemačkoj savezna vlada šalje pogrešni signal koji ju odvaja od ostalih zemalja u Europi“, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Alexander Throm.

 
index Instagram400x230 youtube