Skijališta u Europi se zatvaraju zbog nedostatka snijega

Neuobičajeno toplo vrijeme i rijetke snježne padavine posljednjih su dana prisilili neka skijališta da se zatvore, dok je Europa novu godinu započela s rekordno visokim temperaturama za ovo doba godine.

Njemačka, Poljska i Češka su neke od zemlja koje su ove godine već oborile temperaturne rekorde, dok vremenski uvjeti sve više podsjećaju na proljetne.

Planine bez snijega ponovo su potaknule strahove zbog utjecaja klimatskih promjena na mnoge planinske gradove koji se oslanjaju na zimski turizam.

Temperature u Francuskoj na kraju godine bile su najtoplije u posljednjih 25 godina, prema meteorološkoj stanici Meteo France.

Slična je slika bila i u Švicarskoj, gdje je meteorološka stanica u području Jura zabilježila rekordni dnevni prosjek od 18 stupnjeva Celzijevih na Novu godinu. Siječanjski temperaturni rekordi već su oboreni u nizu europskih zemalja, a jedan meteorolog je to nazvao "teško shvatljivim".

Sjeverne Alpe i francuski Pirineji posebno se bore sa snijegom, a neka odmarališta, nakon što su bila otvorena jedva mjesec dana, morala su se zatvoriti dok se situacija ne popravi.

Švicarski Adelboden, koji je u subotu domaćin Svjetskog kupa u skijanju, ove godine će ovaj kup održati na 100 posto umjetnom snijegu, piše Sky News.

Švicarsko odmaralište Splugen-Tambo također je u ponedjeljak saopćilo da se zatvara "do daljnjeg".

Južne Alpe i padine iznad 2.200 metara nadmorske visine imaju snježne padavine koje su blizu normalnih, ali skijaši i ljubitelji ostalih zimskih sportova morat će se uputiti puno dalje kako bi uživali u čarima zime.

Mnogi gradovi na nižim nadmorskim visinama koji su se ranije mogli osloniti na zimski turizam sve više planiraju budućnost koja se više fokusira na cjelogodišnje aktivnosti kao što je planinarenje.

Wim Thiery, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu u Bruxellesu, rekao je da je struja koja donosi topli zrak iz suptropskih područja u Europu pomogla stvaranju visokih temperatura i upozorio da će učinak klimatskih promjena radikalno promijeniti zimski turizam u Europi.

Do kraja stoljeća skijanje na Alpama kakvo poznajemo će jednostavno biti gotovo – rekao je on.

 
index Instagram400x230 youtube