Ukida se roaming između EU i zemalja Balkana

Na summit EU/Zapadni Balkan koji se održava u Tirani predstavnici operatera mobilnih mreža EU i Zapadnog Balkana predstavili su zajedničku deklaraciju o sljedećim koracima za smanjenje naknada za podatkovni roaming između EU i Zapadnog Balkana.

Tom inicijativom deset telekomunikacijskih operatera podupiru mobilnost i pojednostavljuju povezivanje građana i poduzeća u EU i Zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija).

10 telekomunikacijskih operatera regije složilo se oko zajedničke inicijative, uvodeći snižene naknade kako bi se dodatno potaknule usluge roaminga između oba područja. Inicijativa je otvorena za sve operatere iz EU-a ili zapadnog Balkana da joj se pridruže.

Inicijativa se provodi na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacijskih operatera. Partneri Inicijative su Vijeće za regionalnu suradnju gospodarstava Zapadnog Balkana i Europska komisija, piše bug.hr

Komercijalni pregovori započet će do kraja ove godine. Price caps bit će predstavljen u svibnju 2023. godine. Smanjenje barem jedne podatkovne tarife bit će realizirano 1. listopada 2023. godine.

 
index Instagram400x230 youtube