Delegacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Srbije održale konzularne konsultacije

Pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove Frano Planinić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na konzularnim konsultacijama Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije,

koje su održane 28. rujna 2022. godine u Beogradu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodila je pomoćnica ministra vanjskih poslova za konzularne poslove ambasador Vera Vukićević.

Tijekom konsultacija razgovarano je o dosadašnjoj suradnji konzularnih službi, načinu provođenja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, razmijenjena su iskustva u procesima modernizacije rada konzularnih službi i razmotreno pitanje režima prelaska državne granice, odnosno mjera koje države preduzimaju u borbi protiv ilegalnih migracija.

Šefovi delegacija su istakli značaj kontinuiranog održavanja konzularnih konsultacija u cilju daljeg unapređenja, kako je ocijenjeno izuzetno kvalitetne suradnje, koja za rezultat ima olakšano ostvarivanje prava državljana dvije države u oblastima primjene odredbi Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Konstatirano je da je zaključivanje Sporazuma o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama, potpisanog 2012. godine, omogućilo suradnju konzularnih službi kako tokom uobičajenih konzularnih aktivnosti pružanja zaštite prilikom hapšenja, zatvaranja, pritvaranja, u slučajevima nesreće ili izdavanja neophodnih dokumenta u slučajevima smrti, već i u vanrednim situacijama  kao što je pandemija virusa korona.

Na sastanku su i razmijenjena iskustva vezana za izdavanje putnih isprava: putovnica i putnih listova u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, s posebnim osvrtom na aplikacije koje se u tom postupku koriste, kao i provjere koje je neophodno završiti prije izdavanja isprava građanima.

Šef delegacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine naročito se interesirao za načine izdavanja izvoda iz matičnih knjiga i drugih evidencija koje diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije mogu direktno da izdaju građanima u inozemstvu.

Dvije delegacije su dogovorile da se sljedeće konzularne konsultacije održe sljedeće godine u Sarajevu.

 
index Instagram400x230 youtube